Запушване на лявото или дясното ухо: причини и решения

8380
Запушване на лявото или дясното ухо: причини и решения
Снимка: iStock

Запушването на лявото или дясното ухо може да бъде досадно и неприятно усещане, което много хора изпитват в даден момент от живота си. Това състояние може да бъде причинено от различни фактори, а разбирането на основните причини е от решаващо значение за намирането на ефективни решения.

Една от често срещаните причини за запушване на ухото е натрупването на ушна кал. Ушната кал, или церумен, е естествено вещество, произвеждано от ухото за защита и смазване на ушния канал. Когато обаче се натрупа твърде много ушна кал, тя може да доведе до запушване и да причини задръстване. Това може да се случи в лявото или дясното ухо, а понякога и в двете. Използването на капки за уши, които се продават без рецепта, или търсенето на професионално почистване на ушите от медицински специалист може да помогне за облекчаване на този проблем.

Друга потенциална причина за запушване на ушите е запушването на синусите. Ушите, носът и гърлото са взаимосвързани и промените в налягането или натрупването на слуз в синусите могат да повлияят на ушите. Когато синусите са запушени поради алергии, настинки или инфекции на синусите, Евстахиевите тръби могат да се запушат, което води до запушване на ушите. Решаването на основния проблем със синусите чрез деконгестанти, назални спрейове или антихистамини може да облекчи запушването на ушите.

Бабин трик, с който можем да отпушим ухото 

Инфекциите също могат да допринесат за запушване на ушите. Ушните инфекции, независимо дали са бактериални или вирусни, могат да причинят натрупване на течност в ухото, което води до усещане за пълнота или натиск. В такива случаи търсенето на медицинска помощ е от съществено значение за правилното диагностициране и лечение. При бактериални инфекции могат да бъдат предписани антибиотици, докато при вирусни инфекции може да се наложи лечение на симптомите, за да се облекчи задръстването.

Баротравмата е друг причинител на запушване на ухото, често срещано при промени в надморската височина, например при пътуване със самолет или гмуркане. Промените в налягането могат да засегнат Евстахиевите тръби, което води до дискомфорт и задръстване. За да се предотврати баротравмата, хората могат да опитат да преглъщат, да се прозяват или да дъвчат дъвка по време на промени във височината, за да изравнят налягането в ушите.

Алергиите също могат да допринесат за запушване на ушите, особено ако алергените предизвикват възпалителна реакция в Евстахиевите тръби. Идентифицирането и избягването на алергени, както и използването на лекарства за алергии, може да помогне за справяне със запушването на ушите, свързано с алергии.

Заглъхване на ушите - как минава и кога е опасно

За тези, които изпитват постоянно или тежко запушване на ушите, е изключително важно да потърсят съвет от медицински специалист. Той може да извърши обстоен преглед, да установи основната причина и да препоръча подходящи начини на лечение. В някои случаи може да се наложат допълнителни интервенции, като поставяне на ушна тръба или операция.

Запушването на лявото или дясното ухо може да е резултат от различни причини, включително натрупване на ушна кал, запушване на синусите, инфекции, баротравма и алергии. Идентифицирането на основната причина е от съществено значение за намирането на ефективни решения, които могат да включват средства за защита без рецепта, лекарства с рецепта или, в тежки случаи, медицински процедури. Ако задръстването на ушите продължава или се влошава, търсенето на съвет от здравен специалист е жизненоважно, за да се осигури правилна диагноза и подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com