Защо цинкът е толкова полезен за здравето?

2617
Защо цинкът е толкова полезен за здравето?
Снимка: iStock

Минералът играе важна роля в растежа на клетките, заздравяването на увредената тъкан и поддържането на здрава имунна система. Той дори играе роля в сетивата за вкус и обоняние.

Какво представлява цинкът?

Цинкът е основен минерал, който тялото ни използва, за да поддържа имунната система и клетъчната функция. Тук думата „основен“ означава, че тялото не може да го създаде, а трябва да го получите от външен източник като храна или добавки.

Въпреки че цинкът играе важна роля в няколко телесни функции, поддържащи живота. Количеството, обаче също зависи от това какво се случва в живота ви. Цинкът играе решаваща роля в размножаването на клетките, така че е необходим във времена на бърз клетъчен растеж -като развитието по време на юношеството, бременността и зарастването на рани.

Какъв елемент ви липсва, ако страдате от косопад, нервност или треперене

Какви са някои от предимствата на цинка?

Двете най-забележителни предимства на цинка включват подпомагане на имунната система и подпомагане на лечението на увредени клетки. Най-голямата полза от цинка изглежда е при хора, които са с дефицит и имат тежки рани (форма на увредени клетки), затова и имат много високи нужди.

Доказано е също, че помага за здравето на имунната система. Всъщност е установено, че цинковите таблетки за смучене съкращават продължителността на настинката, когато се приемат в рамките на 24 часа от началото на симптомите.

В кои храни се съдържа най-много цинк?

Морските дарове съдържат най-много цинк. Като стридите, които съдържат цели 291% от препоръчителната дневна стойност на цинк в една порция. Раци, скариди и сардини допълват списъка с морски дарове, които осигуряват прилично количество цинк. Някои видове месо включително говеждо, свинско и пуешко също са добри източници.

Източниците на цинк извън месото са обогатени зърнени закуски, овес, тиквени семки, сирене и леща.

Как да разберем дали имаме дефицит на цинк?

Хората, които наскоро са претърпели бариатрична хирургия, като стомашен байпас, могат да бъдат изложени на риск от дефицит на цинк.

Тъй като храните с най-високи количества цинк включват няколко вида месо, веганите и вегетарианците вероятно ще нса в дефиит. Признаците на дефицит включват загуба на вкус или обоняние, лош апетит, потиснато настроение, слаб имунитет, забавено зарастване на рани, косопад и диария.

Безопасни ли са добавките?

Обикновено се препоръчва да се набавят хранителни вещества чрез балансирана диета. Въпреки това, някои хора могат да се възползват от добавки с цинк, особено тези с диагностициран дефицит на цинк или тези в риск, като вегетарианци, вегани и хора с определени медицински състояния.

Цинк - признаци и симптоми на предозиране

Внимавайте обаче, когато приемате добавки. Цинковата токсичност може да възникне и е доказано, че идва „почти винаги“ от добавки вместо храна. Въпреки това, не се препоръчва да приемате повече от 40 милиграма на ден. Приемът на твърде много цинк може да причини повръщане, липса на апетит, болки в стомаха, главоболие и диария. Цинкът също пречи на способността на тялото да усвоява други основни минерали и хранителни вещества като мед и желязо.

Важно е също да се консултирате с лекар какви лекарства приемате, преди да започнете да приемате добавка с цинк. Цинкът може да попречи на усвояването на антибиотици като тетрациклини, така че обикновено се препоръчва дозите да се разделят на няколко часа. Цинковите добавки могат също да взаимодействат с лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com