Защо е най-добре да добавите мед към чая от мента?

15573
Защо е най-добре да добавите мед към чая от мента?
Снимка: Pixabay.com

Чаят е сред най-полезните и най-консумираните напитки в световен мащаб. Известен като народен лечител, дар от природата, познат от зората на човечеството, чаят днес продължава да е популярен.

И тъй като консумацията на чай драстично се увеличава през зимните месеци, когато горещата ароматна напитка събужда сетивата, сгрява тялото и доставя наслада на душата, ноември е най-подходящото време да си поговорим за чая и как да го консумираме така, че да увеличим ползите от него и да си доставим максимална наслада. Защо например добавяме мед към чая от мента, резен лимон в горещата чаша или топло мляко? Разгадай всички тайни и се отпусни в горещата вана с книга и чаша чай – заслужаваш го.

5 малко познати ползи от МЕДА, които ще ви ИЗУМЯТ

Защо добавяме лимон към чая?

Лимонът е познат като един от най-богатите източници на витамин С. Добавянето му към чая увеличава ползите, които горещата напитка носи за имунната система. Освежава, предпазва от камъни в бъбреците, редуцира нивата на лош холестерол в кръвта и ни помага да се предпазим от развитието на анемия. Най-често компания на лимончето в чая прави меда, идеален заместител на захарта, но полезен за разлика от бялата отрова. Медът е суперхрана с доказани ползи за здравето, така че мед в чая от мента е класика, която може би не се нуждае от обяснение.

Защо добавяме мед към чая от мента?

Медът е цяр и дар от природата. Само лъжичка от него в горещото вълшебство, наречено чай, ни помага в профилактиката и борбата с редица заболявания. За ползите от меда се носят легенди. Сред тези ползи, известни още на древните гърци и римляни, са:

-          Медът е богат на биоактивни вещества, минерали, пробиотици, ензими, антиоксиданти и други фитохимикали, които оказват пълноценна грижа за здравето.

-          Медът е лек за настинките, вирусите и свързаната с тях кашлица. Мета-анализ от 2020 г. установи, че медът предоставя широко достъпна и евтина алтернатива на антибиотиците за контролиране на честотата и тежестта на кашлицата. Проучванията по темата продължават.

-          Медът е естествен антидепресант, който подобрява настроението и редуцира нивата на тревожност.

-          Поддържа здрав чревния микробиом, защото не само съдържа пробиотици но и помага на добрите бактерии в стомаха и червата да процъфтяват, с което подпомага здравето на храносмилателната система.

-          Медът поддържа мозъка активен и подобрява паметта. Той е храна за мозъка.

Медът е известен и със своя антиейдж ефект, с благоприятното си въздействие върху кожата, косата и красотата като цяло, с улесняване на заздравяването на рани, както и с редица други ползи по отношение на тялото и душата, които го превръщат в суперхрана.

10 изненадващи ползи от меда

Разбрахме колко ценен е медът, но защо да го пием с ментов чай? Къде се крие тайната и как точно си взаимодействат тези две природни богатства, когато ги съчетаем?

Ментата има антивирусни свойства и може да помогне за облекчаване на болката, намаляване на възпалението. Това прави чая от мента един от най-подходящите за студените зимни дни, сезона на вирусите и грипа. Ментата, която се използва в чая е популярно средство за облекчаване на главоболието, успокояване на стомашни болки, изчистване на синусите. Ментата едновременно освежава, но и успокоява сетивата. За допълнителен успокояващ ефект опитайте да добавите лъжица мед към вашия чай от мента. Така удоволствието и ползите от тази комбинация ще са двойни.

Медът в ментовия чай помага и да консумирате този чай по-често, тъй като прави вкуса му по-мек и по-сладък. Някои хора избягват ментовия чай, макар да са запознати с ползата от консумацията му, защото го намират за горчив. Добавянето на мед решава този проблем и позволява на всички да се насладят на ползите му. Медът е един от най-популярните и подходящи продукти за подобряване на вкуса на ментовия чай. Съчетава се идеално с ментата, като взаимно подчертават вкусовите си профили. Добавете лъжичка и изпробвайте лично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com