Защо жадуваме за всичко с популярната подправка за тиквено лате

3798
Защо жадуваме за всичко с популярната подправка за тиквено лате
Снимка: Pixabay

Експертите казват, че подправката с тиквени подправки включва някаква „невероятна химия“, която може да предизвика носталгичен аромат, както и усещане за комфорт.

Науката зад Pumpkin spice

Тиквените смеси от подправки обикновено са комбинация от канела, индийско орехче, джинджифил и карамфил или бахар.

„Подправките сами по себе си не създават магията „лате с тиквени подправки“. Популярният и почти пристрастяващ вкус и аромат се развива само когато тези подправки се варят или пекат с тиква, сметана, масло и захар. Това е комбинацията от аромати, която компаниите възпроизвеждат в популярното тиквено лате с подправки, използвайки екстракти и аромати. Продуктите с подправки от тиква не съдържат тиква или дори само тези подправки. Има някаква невероятна химия зад него.

Ароматна печена тиква по турски - комшиите знаят как!

Има и емоционален аспект от това.

Компаниите знаят, че хората плащат за комфорт и носталгия в храната и са повече от щастливи да я доставят под формата на стоки с подправки от тиква.

Човешкият мозък е способен да идентифицира бързо ароматите по отношение на това кога са били срещнати за последен път. В западната култура ароматът на печения тиквен пай незабавно пренася хората във всички топли и приятелски времена, свързани с тиквения пай – празнични събирания, семейства, тържества, лакомства, сладкиши, неща, от които са направени спомените от детството.

Тези четири основни съставки на тиквените подправки (канела, индийско орехче, джинджифил и карамфил) имат затоплящи свойства и подобряват кръвообращението. Това е идеално за по-хладно или студено време, когато циркулацията ни се забавя. Намаленият приток на кислород може да ви накара да се почувствате уморени и летаргични, но след като изпиете лате с тиквени подправки или друга храна или напитка с вкус на тиквени подправки, нашите кръвоносни съдове се разширяват и ние се чувстваме по-топли и по-енергични.

Именно това усещане за удоволствие, както и спомените, които предизвикват вкусовете, ни карат да посягаме към всяка подправена с тиква храна, която можем да намерим.

Сезонността помага. Топлината на сместа е идеален комфорт при по-хладно времe. Това, че сме топли и по-щастливи и следователно по-хубави и по-отдаващи, особено по време на празниците, прави подправката от тиква също толкова ефективна, колкото хвойната и борът в камините, за да промени настроението ни и да ни успокои. Оптимизираните спиртни напитки могат да повдигнат духа и да насърчат усещането за здраве и това може да накара хората да го пожелаят многократно.

Това и понякога тези храни наистина са просто вкусни.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете тиква

Подправка от тиква без лате

Не сте фен на комбинацията от тиквени подправки, но се наслаждавате на пикантния комфорт в топлите напитки? Имате късмет.

Няколко други храни и комбинации от подправки предлагат същите ползи за добро усещане и са еднакво ароматни.

Чай би бил много подобен, тъй като е черен чай, който често се смесва с основните съставки на тиквена подправка плюс кардамон. Кардамонът, освен че има затоплящи свойства, е отличен за облекчаване на газове и подуване на корема. Можете да видите, че много от тези смеси споделят някои общи черти. Те затоплят, подобряват кръвообращението и подпомагат храносмилането.

Сместа от подправки за близкоизточната баклава и сместа от канела и индийско орехче в оризовите пудинги предизвикват много от същите интензивни емоции като подправката от тиква.

Карамелизиращите нотки на горяща захар могат да бъдат успокояващи за мнозина, тъй като им напомнят за детските дни и мама, която пече бисквитки. Когато захарта се нагрява, тя образува огромен брой ароматни съединения, които могат да пренесат хората през набор от преживявания извън бисквитките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com