Защо лекари препоръчват да спим в студена стая?

4850
Защо лекари препоръчват да спим в студена стая?
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

С приближаването на мразовитата зима ние все повече търсим домашната топлина и уют и се стараем да поддържаме високи температури в помещенията. Но когато дойде ред за сън, според експертните мнения е много по-полезно за организма ни да спим в студена стая, отколкото в горещини. Защо е така и какви са ползите от спането на студено, ще разгледаме в следващите редове.

Подобрява се качеството на съня

През целия ден телесната ни температура се променя. Обикновено е най-висока в късния следобед, а след това постепенно започва да се понижава с приближаването на нощта. Най-ниска е в минутите преди да се събудим, когато спим най-дълбоко. И тук се намесва студената стая - по този начин тялото ни се нагажда към нормалния си цикъл по-бързо и няма да се бори с охлаждането си, защото външната температура е твърде висока. 

А добрият сън е изключително важен, за да функционира тялото ни правилно и безпроблемно. При комфортно спане в по-хладни помещения ние се предпазваме от редица негативни последици за здравето.

Дългото спане може да е опасно за здравето

Анти-ейдж ефект

При много високи температури в стаята организмът ни понижава производството на мелатонин - хормон на съня, който има влияние и върху процесите на стареене. Когато спим в по-студена стая, производството на мелатонин си остава нормално, а така запазваме и свежия си, младежки вид за по-дълго време.

Положителен ефект при отслабване

Както вече споменахме в горните редове, през нощта телесната ни температура е по-ниска, при което се намалява и производството на кортизол - хормона на стреса. Това всъщност е положителен ефект, тъй като в днешно време именно стресът и липсата на сън са главните причини да качваме килограми или да не можем да се отървем от излишните. 

При по-ниски температури тялото ни произвежда “кафява мазнина” - по този начин изгаряме енергия, за да поддържаме тялото ни топло, когато се намираме на по-студени места.

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

Докато “бялата мазнина” например има точно обратния ефект - трупа енергия, която когато се натрупа в организма, води до наднормено тегло, забавен метаболизъм и др.

Понижава се риска от диабет

Още една полза на спането в студена стая, е свързана с превенцията от диабет. Когато тялото ни преминава през различните цикли на съня, ниските температури в стаите спомагат за регулацията на инсулиновата чувствителност. А инсулинът е важен хормон, който отговаря за нивата на кръвната захар и предпазва от твърде резките им промени. Така се осъществява и превенцията от заболявания като диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com