Защо мястото на инжектиране боли и как да облекчите болката?

1038
Защо мястото на инжектиране боли и как да облекчите болката?
Снимка: Triggermouse/Pixabay

Малко хора им се налага да си правят инжекции. И въпреки че сами по себе си те са неприятни, когато на мястото им има болка, това е още по-неприятно. Какви могат да бъдат причините мястото от инжекциите да боли? Какво може да се направи по въпроса?

Болката след интрамускулна инжекция може да се появи по следните причини:

-    възпаление поради неправилна техника на инжектиране;

-    алергична реакция към лекарството;

-    лекарството се резорбира за дълго време, което причинява болезнена подутина.

Ако болката е причинена от алергия към лекарството, мястото на инжектиране не само ще боли, но и ще сърби. Ако болката е пулсираща, най-вероятно става въпрос за възпаление. А подутината от лекарството не е трудно да се усети при леко натискане с пръсти.

Ако не само мястото на инжектиране боли, но освен това се повиши температурата или има подуване, нагнояване или голямо зачервяване, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Това може да е гноен възпалителен процес, при който самолечението е опасно.

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Как да предотвратим болката след инжектиране

Качествената спринцовка и бавното въвеждане на лекарството ще ви помогнат да избегнете образуването на болезнена подутина след инжектирането.

За да вкарате лекарството дълбоко в мускула, трябва да използвате спринцовка с достатъчно дълга игла, т.е. с обем от поне 5 милилитра.

При инжектиране на лекарство на маслена основа ампулата трябва да се затопли в дланите на ръцете Ви или в топла вода. Поради въвеждането му в студена форма може да се появи болезнена подутина или дори да възникне възпаление.

По-добре е да поверите инжектирането на опитен специалист. Ако попаднете в нерв, можете да си осигурите болезнени усещания за дълго време.
За по-добро усвояване на лекарството, то трябва да се инжектира в отпуснат мускул. Оптималното положение за това е легнало по корем.

Ако е необходимо да се направи курс от интрамускулни инжекции, мястото трябва да се сменя всеки ден, т.е. последователно в лявата и дясната подбедрица. Лекарството ще се разтвори по-бързо, ако ходите повече.

Болезнено място след инжектиране, как да помогнем с народни средства

Ако няма абсцес и температура, но болката на мястото на инжектиране ви притеснява, можете да вземете аналгетик и да приложите някой от изпитаните методи:

- Измийте едно зелево листо, нарежете го леко и го приложете върху болезненото място. Оставете го за 24 часа или поне за една нощ;

- ако не сте алергични към мед, можете да направите тесто от мед и брашно и да го приложите като компрес. Покрийте с фолио, фиксирайте и задръжте за една нощ, а на сутринта отмийте;

- направете компрес от настъргана репичка и мед, дръжте за три часа;

- накиснете памучен диск или тампон в кефир или неподсладено кисело мляко. Покрийте с фолио от изсъхване и задръжте за един час.

След като сте разбрали защо боли мястото на инжектиране, можете да започнете да облекчавате състоянието си, като използвате народни и медицински средства. Някои неща обаче не са строго препоръчителни. Например да затопляте болното място, включително във вана или сауна. Това може да провокира засилване на възпалителния процес. Не можете да масажирате подутината. Ако под нея има пустула и тя се спука, това е изпълнено с отравяне на кръвта.

Алкохолните компреси могат да се използват само ако е сигурно, че болката е причинена от бавната резорбция на лекарството. Ако е налице възпалителен процес, тя само ще се влоши
Спазвайки предпазните мерки и правилно облекчавайки болката, можете да постигнете нейното изчезване за 2-3 дни. Дори ако все още остава малка подутина, курсът на лечение може да бъде продължен, тя ще премине с времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com