Защо никога, ама никога не трябва да приемате повече от препоръчаното количество витамин С

3958
Защо никога, ама никога не трябва да приемате повече от препоръчаното количество витамин С
Снимка: Pexels

Ако приемате добавки с витамин С, може да искате да погледнете по-отблизо дозата си. Някои хора прекаляват с него благодарение на схематични съвети, които виждат онлайн, и развиват неудобни странични ефекти като гадене, главоболие или киселини в стомаха и, в екстремни случаи, болезнени камъни в бъбреците.

Нуждите от добавки могат да варират, така че е най-добре да говорите с лекар, за да разберете кое е най-доброто за вас, вместо да се отклонявате от предположението, че имате нужда от повече витамин за вашето здраве. А в случая с витамин С може да има такова нещо като прекаляване.

В кой плод има най-много витамин C – ще познаете ли кой е той?

Витамин С е водоразтворим витамин, който се намира в цитрусови плодове (портокали и грейпфрут), кръстоцветни зеленчуци (като карфиол и зеле) и картофи. Той играе важна роля в растежа на нашата кожа, кости и съединителна тъкан. Освен това е мощен антиоксидант, което означава, че предпазва нашите клетки от увреждане на свободните радикали. При нормална доза, която е 75 мг на ден за жени и 90 мг на ден за мъже, витамин С поддържа здрава имунна функция.

Не искате да имате ниски нива на витамин С, но по-голямата част от хората не го правят. Твърде малко витамин С може да причини проблеми като лесно натъртване и суха, цепеща се коса. Сериозните дефицити на витамин С причиняват скорбут, заболяване, което може да доведе до умора, анемия и болки в ставите, заедно с кървене на венците и разклатени зъби.

От друга страна, повишаването на твърде високите нива на витамин С също носи проблеми. Тъй като е водоразтворим, витамин С не се съхранява в тялото ви. Това означава две неща. Първо: Големите количества витамин С няма да направят нищо за вашето здраве, защото той просто ще се отдели с урината ви. Второ: Може да е рисковано. Докато бъбреците ви обработват излишък от витамин С, оксалатът, една от основните причини за камъни в бъбреците, се образува и натрупва. С течение на времето този оксалат може да кристализира и да се превърне в камъни в бъбреците. Бъбреците ви по същество ще трябва да работят извънредно и ще има последици за здравето.

Някои от по-леките признаци, че може да поглъщате твърде много витамин С, включват стомашно-чревни проблеми като гадене, диария, киселини и повръщане. Плюс това, колкото по-висока е дозата, толкова по-голям е рискът от камъни в бъбреците. Камъните в бъбреците могат да блокират изтичането на урина от бъбреците ви и да бъдат невероятно болезнени. Докато някои хора могат да отделят камъни в бъбреците по естествен път, други ще се нуждаят от операция, за да се възстановят. В тежки случаи твърде много витамин С може дори да доведе до бъбречна недостатъчност.

Добавките с витамин С вероятно не засилват имунната ви система

Хората често се стремят да бъдат здрави или по-здрави като цяло и добавките обикновено се продават като сравнително евтин начин за постигане на това. Докато витамините и минералите са от съществено значение за няколко функции на тялото, важно е да не се увличате.

Въпреки широката популярност и достъпност на такива продукти, наистина няма убедителни доказателства в подкрепа на убеждението, че високите дози витамин С правят всичко за имунната ви система. Има тази комбинация между приемането на нормален витамин С, коригирането на скорбута и използването на излишни количества витамин С за това стимулиране на имунната система.

Колко витамин С трябва да приемат

Както бе споменато по-горе, препоръчителният дневен прием на витамин С при възрастни е 75 мг за жени и 90 мг за мъже. Повечето хора получават повече от достатъчно витамин С, като консумират плодове и зеленчуци или като приемат мултивитамини и не е необходимо да приемат никакви добавки с витамин С. Яденето на плодове и зеленчуци като портокали, ягоди, брюкселско зеле и броколи е най-добрият начин да си набавите дневната доза витамин С. Тези храни не само са добър източник на витамина, но и калцият в тях помага да се потисне производството на камъни в бъбреците.

Кои са най-богатите на витамин C храни?

Въпреки това, добавките с витамин С се препоръчват при определени здравословни състояния, които причиняват проблеми с чревната малабсорбция или за противодействие на страничните ефекти от някои лекарства, като метенамин. Дори в тези ситуации, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани от доставчик на здравни услуги, човек вероятно няма да има нужда от повече от добавка от 500 мг.

Ако имате притеснения относно правилното количество витамин С за вашите нужди, свържете се с вашия лекар. Горната граница за възрастни е 2000 мг на ден, но това не означава, че си струва да се доближите до границата. Всичко повече от препоръчителната дневна доза или може би дори до два или три пъти по-голяма сума така или иначе не ви носи никаква полза. Най-добре е да получите дневната нужда, може би малко повече, и да го наречете за ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com