В кой плод има най-много витамин C – ще познаете ли кой е той?

30070
В кой плод има най-много витамин C – ще познаете ли кой е той?
Снимка: iStock/Guliver

В сезона на грипа и настинките няма как да не си поговорим за витамин С. Спечелил си славата на най-ценния витамин за борба със сезонните простуди, витамин С е сред най-известните, но въпреки това много негови действия и ползи за организма остават неизвестни за потребителите, а фактът, че действието на витамин С срещу настинка, е пресилено, остава скрит. Повечето хора се заблуждават и че знаят кой е плодът, който е най-богат на витамин С, уверено посочвайки лимона. Витамин С обаче далеч не е просто витаминът против грип, а лимонът не е плодът с най-богато съдържание на витамина. Останете с нас, за да научите истината и в кой плод има най-много витамин С.

Кои са най-популярните витамини за силен имунитет?

Ползите от витамин С

Витамин С има ползи в образуването на колаген, кръвоносни съдове, абсорбирането на желязото, както и в процеса на заздравяване на рани – често пропускани ползи от приема на витамина. Познати са и отличните антиоксидантни свойства на витамин С, който е идеално средство за борба със свободните радикали, увреждащи тъканите и органите. Витамин С предпазва и зрението, като намалява значително риска от катаракта и увреждане на очите. Това прави информацията в кой плод има най-много витамин С съществена, за да съумеете по-лесно да си набавите необходимите дневни количества – 90 милиграма за мъже и 75 милиграма за жени.

Витамин С е важен и за красотата на дамите. Той участва в синтеза на колаген, без който кожата става сивкава, бръчките се настаняват трайно върху нея, а преждевременното стареене и увисване на кожата са факт. Така че витаминът е не само ценен помощник за съхраняване на здравето, но и полезен приятел за красотата на жената.

Това са най-добрите витамини за костите и ставите

Кой страда от недостиг на витамин  С и какви са най-страшните последствия от това?

Недостиг на витамин С се наблюдава при лица, които не се хранят рационално, не консумират достатъчно количество плодове и зеленчуци или страдат от някои хронични заболявания, водещи до дефицит на витамина. Пушачите също често страдат от недостиг на витамин С, тъй като пушенето го разрушава, поради което е необходим допълнителен прием. Тежкият дефицит на витамин С се нарича скорбут и може да бъде разпознат по тежката анемия, която причинява, кървене на венците, синини и лошо зарастване на раните.

В кой плод има най-много витамин C?

Тези от вас, които убедено и сигурно казаха „лимон“, сгрешиха. Лимонът, макар да е най-познатият, известен и използван източник на витамина, не е най-богатият на него. Плодът, който ви предоставя нужната дневна доза само в 100 грама от него, тоест в един-единствен малък плод, е кивито. Едно киви, което е вкусно, ароматно и лесно за консумация за разлика от горчивия лимон, съдържа едва 49 ккал и 0 мазнини, тоест полезно и безопасно за талията, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати и цели около 84 мг. витамин С, което  е дневната доза за мъже и над дневната доза за дамите.

Кои са най-важните витамини, без които вашето тяло не може?

Кои други плодове и зеленчуци съдържат щедри количества от витамина?

Освен в кой плод има най-много витамин С е важно да знаете и в кои други плодове се съдържа в щедри количества, за да разнообразите менюто си с тях. Сред най-богатите на витамин С плодове са:

  • папая – доставя цели 62 мг. в 100 грама плод,
  • ягода – 59 мг от витамина в 100 грама плод,
  • лимон - 59 мг. в 100 грама плод,
  • мандарина – 49 мг. в 100 грама плод.

Зеленчуците, които са най-богати на витамин С също ни изненадват. Това са чушки, броколи и забележете люти чушки и магданоз. Последните два зеленчука са изключително щедри на витамин С, но ще ви е трудно да изконсумирате 100 грама люти чушки или 100 грама магданоз, докато с броколи няма да имате проблем.

При сериозен недостиг на витамин С в организма, дълго боледуване, тютюнопушене, хронични заболявания и прочие, както и по лекарско предписание, може да се приема витамин С и чрез хранителни добавки, които да подпомогнат възстановяването на липсващите количества в тялото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com