Защо при изпотяване температурата на болния човек спада?

10137
Защо при изпотяване температурата на болния човек спада?
Снимка: iStock

Декември е месецът на най-светлите празници, но и на вирусите и грипа. За да не допуснете болката, температурата и възпаленото гърло да отменят плановете ви, научете как да се справите бързо с високата температура по естествен начин – чрез изпотяване. Защо при изпотяване температурата на болния човек спада и как да използвате естествените физиологични процеси за по-бързото ви възстановяване, за да сте здрави за пълните чаши с шампанско в 12-тия час край елхата, научете в статията.

Защо при изпотяване температурата на болния човек спада и помага ли това за по-бързо оздравяване?

Високата температура съпътства както вирусните заболявания и настинката, така и бактериални инфекции и по-опасни заболявания, протичащи с повишаване на телесната температура. Тъй като е възможно високата температура да се дължи дори на онкологично заболяване, лекарската консултация е задължителна.

Коя температура трябва да се свали и как най-добре да го направите?

Ако медицинското лице не открие сериозна причина за високата температура, може да подпомогнете процеса на оздравяване и нормализиране на телесната температура и чрез народни лекове и методи, използвани от дедите ни, преди да се появи и развие фармацевтичната промишленост и да имаме достъп до лекарства за понижаване на температурата. Един от тези начини е изпотяването, което е естествен начин тялото да се справи с инфекцията и важен компонент от естествения лечебен процес. Когато имате треска, тялото ви се опитва да се охлади естествено чрез изпотяване, при което температурата неминуемо спада в процеса на това охлаждане. 

При температура над 39 градуса не трябва да се предприема самолечение или опит за смъкване чрез изпотяване, а да се потърси лекарска помощ особено за деца и възрастни хора, както и при пациенти с хронични заболявания. Ако показанията на термометъра не са плашещи, може да опитате да смъкнете температурата чрез изпотяване.

Тялото се поти при висока температура, но целенасоченото засилване на този процес води до по-добри резултати и по-бързо понижаване на температурата. Спомнете си как се потите през лятото, когато ви е твърде горещо – същото е и когато телесната ви температура е по-висока от нормалното, като и в двата случая целта е охлаждане на организма и понижаване на температурата.

Достатъчно ли е изпотяването, за да оздравеете?

Въпреки че високата температура неминуемо спада, след като се изпотите, това далеч не означава нито че сте излекувани, нито че отново няма да вдигнете температура. Спадането на температурата в резултат на изпотяването не означава оздравяване.

Какво помага за бързо сваляне на температура

Следва да имате предвид това и да не пропускате или пренебрегвате лекарската консултация с цел предписване на коректно и своевременно лечение с медикаменти. Изпотяването обаче може да се окаже спасение за пациенти с твърде висока и животозастрашаваща температура до идването на лекаря или до посещението на лекарския кабинет.

В недалечното минало бабите ни са използвали оцет за понижаване на температурата, както и изпотяване, последвано от преобличане. Изпотявате се заради високата температура, тялото съумява да се охлади и съответно се чувствате по-добре. Вместо да се успокоявате обаче, сега е моментът да се чуете с лекаря и да предприемете мерки по диагностициране и лечение на високата температура с методите и средствата на съвременната медицина.

Ако причината за високата температура е банална настинка, то изпотяването може да е кратък път към нормализиране на температурата и подпомагане на процеса на оздравяване. Ако обаче високата температура се дължи на по-сериозна причина като бактериална инфекция, то само лекар може да ви предпише правилната терапия, която да ви излекува.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com