Защо витамин Е е толкова важен за доброто здраве?

3162
Защо витамин Е е толкова важен за доброто здраве?
Снимка: iStock

Витамин Е е един от основните за здравето. Този мастноразтворим витамин предпазва организма от стареене, нормализира хормоналните нива и подобрява паметта. Възможно ли е да се намери толкова важен витамин в храните, без да се пият хапчета?

Защо се нуждаете от витамин Е?

Той е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Особеността на витамина е в неговите антиоксидантни свойства: той предпазва клетъчните мембрани, протеините, мазнините и ДНК от негативните ефекти на свободните радикали и токсичните съединения, предотвратявайки разпространението им в тялото. В допълнение, той влияе върху кръвосъсирването и кръвообращението, като помага за предотвратяване на развитието на тромбоза.

Витамин Е изпълнява редица важни функции:

  • укрепва стените на кръвоносните съдове;
  • подобрява паметта;
  • отговаря за здравето на клетъчната мембрана;
  • предпазва червените кръвни клетки от окисляване на свободните радикали (този процес ускорява стареенето на клетките и увеличава риска от рак);
  • предотвратява прекомерното образуване на тромбоцити, подобрява кръвообращението в органите и тъканите;
  • намалява риска от атеросклероза и сърдечна недостатъчност;
  • подпомага производството на хормона прогестерон, правилното формиране на плацентата по време на бременност;
  • нормализира хормоналния фон;
  • нормализира работата на половите жлези, повишава потентността;
  • ускорява процесите на възстановяване;
  • влияе благоприятно върху образуването на колаген и еластин, подпомага съединителната тъкан.

Кои храни имат най-много витамин Е?

Растителни масла

Маслото от пшеничен зародиш е особено богато на витамин Е, като една супена лъжица покрива 135% от дневната норма. Проучванията показват, че това масло понижава нивата на холестерола, нормализира метаболизма и укрепва нервната система.

Въпреки това не се препоръчва да го използват хора с холелитиаза или уролитиаза. Пълен заместител ще бъде нерафинирано слънчогледово масло или лешниково масло. Една чаена лъжичка от което и да е от тях в салата или сос ще ви помогне да запълните една трета от дневната нужда от витамин Е. Останалите 2/3 от нормата запълнете с други продукти.

Това са най-опасните витамини

Ароматен бадем

Бадемите могат да се консумират в чист вид, да се добавят към различни ястия или да се въвеждат в диетата под формата на бадемово мляко, масло или брашно.

100 г ядки съдържат 26 мг витамин Е, голям процент Омега-3, протеини, калций и фибри. Мастните киселини в бадемите подобряват и ускоряват усвояването на витамин Е.

Препоръчва се бадемите да се накисват преди ядене (поне осем часа) и да се ядат с кафявата кора. Богат е на растителни антиоксидантни флавоноиди.

Кедрови ядки

Една шепа кедрови ядки съдържа 2,7 мг витамин Е, което покрива 18% от дневната нужда от него. Тези ядки са богати на минералите магнезий и фосфор, които укрепват костите, подпомагат енергийния метаболизъм и повишават работоспособността.

Кедърът има мастноразтворим витамин А, който се съчетава добре с витамин Е, като помага и на двата да се абсорбират по-добре.

Лекар: Комбинацията от тези витамини помага при деменция

Броколи

Броколите са естествен детоксикатор, който премахва токсините, излишната захар, холестерола и канцерогените от тялото. Броколите са впечатляващи със съдържанието на витамин Е: 100 г от зеленчука покриват 10% от дневната нужда.

Препоръчва се да ядете броколи сурови или след лека термична обработка. За да запазите всички хранителни вещества, включително витамин Е, сварете броколите на пара за не повече от 5-10 минути.

Манго

Половината от сладкия плод съдържа 1,5 mg витамин Е, което отговаря на 10% от дневната нужда. Сочни и ароматни тропически плодове днес могат да бъдат намерени в много магазини. Когато избирате плод, обърнете внимание на състоянието на кората: тя не трябва да има никакви повреди, пукнатини или признаци на гниене.

Слънчогледови семки

За да попълни дневната нужда от витамин Е, човек трябва да изяде само 43 g слънчогледови семки. Те са питателни и нямат лош холестерол, въпреки факта, че са 80% мазнини. Най-голяма е ползата от суровите небелени семена, тъй като при печенето губят витамини.

Пипер

Средният пипер съдържа 13% от дневната норма на витамин Е. Продуктът е богат на рядък витамин Р, който укрепва стените на кръвоносните съдове. Освен това пиперът съдържа повече витамин С от портокалите и лимоните.

Българският пипер помага за възстановяване на чревната микрофлора, понижаване на кръвното налягане и укрепване на имунната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Кога хъркането се превръща в симптом на сънна апнея?

Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com