Здравословни причини, поради които трябва да пиете кафе с куркума

2121
Здравословни причини, поради които трябва да пиете кафе с куркума
Снимка: iStock/Guliver

Когато някой ни попита какво кафе пием, обикновено отговаряме, че с мляко и малко захар. Или пък пием кафето си черно, без никакви добавки, защото сме чували, че така е най-здравословно. Струва си обаче да знаете, че добавките не правят кафето непременно по-малко здравословно. Има много такива, които придават на кафето повече ползи за здравето. Една такава добавка са подправките, сред които e куркумата.

Колко куркума да добавяме в кафето?

Куркумата е златна подправка - златна заради цвета си, но и заради свойствата си. Най-важната съставка в куркумата е куркуминът, на който се приписват антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, както и невропротективни свойства. Има индикации, че тя може да се използва за превенция на редица заболявания, включително атеросклероза, диабет, ревматоиден артрит, невродегенеративни заболявания и рак.

Включването на куркума в диетата може да има много осезаеми ползи. Куркумата регулира работата на храносмилателните органи, облекчава лошото храносмилане, подпомага функцията на черния дроб, нормализира нивата на холестерола в организма (намалява общия холестерол и триглицеридите), ускорява метаболизма и благодарение на куркумина повишава чувствителността на тъканите към инсулина и подобрява гликемичния контрол. Освен това помага за понижаване на кръвното налягане и има аналгетичен ефект. Той е ефективен съюзник в подкрепа на имунната система.

Към какво да добавяме куркума?

Куркумата се вписва добре в месни или зеленчукови яхнии. Тя ще се съчетае добре с азиатски супи. Може да се използва за оцветяване на ориз, наред с други неща, но може да се използва и като естествен оцветител за тесто за кнедли, както и за сладки и солени печива. Изненадваща, но вкусна комбинация е омлет с куркума, както и овесени ядки с куркума. А салатата от краставици, подправена с куркума, и бульонът, обработен с куркума, са тайната на много домакини.

Куркумата може да се използва и в напитките. Добавете малко количество към смути, например. Някои хора пият чай с куркума или вода с куркума. Те също така комбинират куркумата с мед. Тази подправка е и една от най-важните съставки на златното мляко. Но тя може да се добавя и към кафето.

Яжте куркума с кисело мляко и кажете „Чао“ на излишните килограми

Кафе с куркума - свойства

Куркумата се съчетава много добре с кафето. Кафето с тази подправка е не само отличителна комбинация от вкусове - то е и стимулираща напитка, която може да подпомогне организма по много начини. Всичко това се дължи на куркумина и други свързани с него съединения, наречени куркуминоиди, чийто източник е златната подправка.

Куркуминът има много силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Той може да спомогне за "успокояване" на възпалението и неутрализиране на свободните радикали, чието прекомерно количество нарушава метаболитния баланс на организма и води до неблагоприятното явление, известно като оксидативен стрес. Заболяванията, за които оксидативният стрес се посочва като една от причините, включват атеросклероза, диабет, хипертония, невродегенеративни заболявания и рак. Куркумата може също така да помогне на организма да се защити по-ефективно от вредните патогени. При пиене на кафе с куркума може да се наблюдава и подобряване на настроението (отбелязва се, че куркумата намалява тревожността и може да повлияе на баланса на невротрансмитерите в мозъка).

Въпреки това кафето с куркума може да не предлага достатъчно ценни съединения, за да осигури изброените по-горе ползи. Необходими са допълнителни изследвания. Това си струва да се има предвид, когато посягате към чашата.

Кафе с куркума - добавете я и то ще е още по-здравословно

Както споменахме, най-ценният компонент на куркумата е куркуминът. В киселинни течности разтворимостта му намалява. А кафето е кисела напитка, неговото рН е между 5,9 и 5. Въпреки това съществуват някои стратегии за подобряване на усвояването на куркумина от храни и напитки.

На първо място - черен пипер. Пиперът съдържа пиперин, който увеличава усвояването на куркумина. Освен това куркуминът е мастноразтворим, така че се препоръчва да се консумира с мазнини. Ето защо добавянето на източник на мазнини към кафето с куркума под формата на мляко, сметана, масло или олио може да подобри усвояването на куркумина.

Чай от куркума - за какво помага

Как да приготвяме кафе с куркума?

Когато искате да приготвите кафе с куркума, просто добавете щипка куркума към чаша кафе и разбъркайте. Това е всичко. Но заради куркумата, която е доста "капризна", е добре да добавите съставките, които споменахме по-горе, т.е. черен пипер и например мляко или зеленчукова напитка.

За да приготвите кафе с куркума, са ви необходими:

Приблизително 40 мл еспресо от кафене или кафемашина,мляко на пяна или друга зеленчукова напитка (колкото ви харесва), около половин чаена лъжичка куркума (можете да добавите и по-малко), 1/4 чаена лъжичка канела (можете да добавите и малко джинджифил или кардамон), щипка черен пипер, мед или друг подсладител (по желание, на вкус).

Смесете прясно свареното еспресо с подправките и меда или друг подсладител. Разбъркайте добре. Загрейте млякото или зеленчуковата напитка, направете я пенеста и я изсипете в чаша. След това добавете кафето. Поръсете с канела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com