Лекар разкри какво ядат кардиолозите за здраво сърце

5885
Лекар разкри какво ядат кардиолозите за здраво сърце
Снимка: Thinkstock

Високото кръвно налягане и сърдечните проблеми са много чести по целия свят. Често се причинява от нездравословен начин на живот, като неправилна диета, твърде много алкохол, тютюнопушене и твърде малко движение. Грешната храна се заобикаля лесно. Всъщност можете дори да ядете храни, които могат да предотвратят сърдечни проблеми.

Сърдечните проблеми могат да имат няколко причини. Един от тях например е твърде високото ниво на холестерол. Въпреки че на пръв поглед високият холестерол не предизвиква никакви симптоми, той всъщност е вреден за вашето здраве. Повишеният холестерол, и тогава говорим за лошия LDL холестерол, може да доведе до инфаркт, други сърдечно-съдови заболявания и камъни в жлъчката. Ето защо е важно да поддържате холестерола си на здравословно ниво. Тези храни могат да ви помогнат да го направите.

По-долу изброяваме всички храни, които можете да ядете, за да направите сърцето си по-здраво.

Кафе

Умереният прием на кафе (т.е. 1 до 2 чаши на ден) значително подобрява кръвообращението; проучванията показват, че след изпиване на чаша кафе притокът на кръв се увеличава с 30 процента. И по-доброто кръвообращение предотвратява сърдечна недостатъчност, наред с други.

Тъмен шоколад

Умереният прием на черен шоколад предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Какаото поддържа кръвното ви налягане и холестерола под контрол и стимулира кръвообращението, което от своя страна има добър ефект върху сърцето ви.

Сьомга

Сьомгата съдържа омега-3 мазнини, които тялото ви не съдържа естествено, но са много важни за вас. Яденето на мазна риба два пъти седмично разрежда кръвта и създава по-добро кръвообращение. В резултат на това е по-малко вероятно да страдате от сърдечна недостатъчност.

Лекар: Това е най-голямата грешка сутрин, която води до нисък имунитет

Куркума

Освен всичко друго, куркумата предпазва вените от запушване и стимулира кръвообращението. И ако кръвообращението ви е добро, това също предотвратява достигането на кръвен съсирек до сърцето ви, например.

Ябълки

Говорейки за ябълки, те също са фантастични за понижаване на холестерола. Тогава обаче трябва да ядете кожата, защото тя съдържа антиоксидант, който поддържа кръвта ви да тече добре и понижава холестерола. Също така плодове като грозде, ягоди и цитрусови плодове са чудесни за ядене, ако искате да поддържате холестерола си на здравословно ниво.

Ядки

Няколко проучвания показват, че ядките са невероятно здравословни. Например мононенаситените мастни киселини в пеканите допринасят за здравословни нива на холестерола. Също така пеканите съдържат бета-каротин и витамин Е, като и двата имат противовъзпалителни ефекти. А какво да кажем за орехите? Тези ядки са оформени като мозък, за което също са много добри! Не само това, една шепа орехи на седмица вече може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 19 процента. Яжте ги самостоятелно или във вашето кисело мляко, салата или супа.

Черен боб

Фасулът, но особено черният боб, е богат на разтворими фибри. В допълнение, те отнемат известно време на тялото ви за храносмилане, така че да се чувствате сити по-дълго. Това е една от причините черният боб да е толкова подходящ за хора, които искат да отслабнат и за хора с висок холестерол.

Маслини и зехтин

Нищо чудно, че хората в Средиземноморието са толкова здрави: маслините и зехтинът са с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, които понижават холестерола. Други растителни масла като слънчогледово или рапично масло също могат да помогнат за поддържане на холестерола на здравословно ниво. Ако холестеролът ви е на ниво, е по-малко вероятно да имате проблеми със сърцето!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...