Безплатни тренинги за самопомощ при психични проблеми започват на 29 октомври във Варна

849
Безплатни тренинги за самопомощ при психични проблеми започват на 29 октомври във Варна
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Безплатни тренинги за самопомощ при психични проблеми започват на 29 октомври (събота) във Варна. Това съобщи за Радио "Фокус" - Варна психологът Дарина Трайкова, която ще вземе водещо участие в тренировъчната програма. По думите й мероприятието ще се проведе под формата на беседа, в рамките на която аудиторията ще бъде запозната с най-важните въпроси, касаещи психичните проблеми при човека и най-тежката им форма - депресията. Дарина Трайкова допълни, че ще се даде възможност на всички желаещи да зададат своите въпроси и да споделят притесненията си, след което ще получат ответен отговор. Тя каза още, че в бъдеще се предвижда да се проведе цикъл от подобни лекции, за да се запознаят отблизо хората с начините да разпознават симптоматиката на депресивните състояния и съответно - да си окажат самопомощ, защото според психолога това е напълно възможно, но ако се приложи в ранен етап. В противен случай, коментира Трайкова, може да се стигне до сериозни усложнения и намесата на специалист да стане задължителна, с което се предполага и преминаване към лечение с медикаменти.

"Идеята отдавана зрееше в нас, казвам нас, защото инициативата ще се случва със съдействието на мой колега - Мая Василева. Това, което ни провокира да насочим усилията си в тази посока, е тревожната тенденция, че в България и в световен мащаб се увеличава процентът на хората, които страдат от тревожни и депресивни разстройства, или са засегнати от друг психичен проблем, а същевременно все повече се увеличава неглижирането на проблема и стигмата на решението му", обясни Дарина Трайкова. Тя се обоснова, че хората се опитват да омаловажат ситуацията, в която се намират, мислейки си, че това е нещо, с което могат да се справят, или, че не биха искали да натоварват близките си.

15 свободни места от образователния сектор са обявени от Бюрото по труда във Варна

15 свободни места от образователния сектор са обявени от Бюрото по труда във Варна. Повече от два месеца след старта на учебната година...

Специалистът посочи, че тренировъчното мероприятие е подходящо за всяка възраст, като се започне от тийнейджъри, без да се поставя горна граница. Дарина Трайкова апелира към всички желаещи хора, водени от конкретен интерес или просто от любопитство, и най-вече тези, които изпитват нужда, да посетят събитието. Цикълът от терапевтични дискусии, поместен в рамките два часа, е с вход свободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com