ГИТ твърди: Никой не ни е казвал, че ще бутат хотел "Вероника"

11439
ГИТ твърди: Никой не ни е казвал, че ще бутат хотел "Вероника"
Снимка: БГНЕС

В Дирекция "Инспекция по труда" Варна не е постъпвала информация, че ще бъдат извършвани разрушителни дейности по хотел „Вероника“, където след срутване на 8 април 2015 г. загина един работник, а други трима към момента са в неизвестност. Според предоставената информация възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД, град Пловдив. Строителят, на който е възложено извършването на строително монтажните работи е, "Планекс" ООД. От "Планекс" ООД е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител – „Бултранспорт груп“ ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни разрушителните дейности са извършвани безуспешно с малък багер. На 6 април той е бил заменен с по-мощен, но и с него дейността по срутването е била неуспешна.

Работниците във "Вероника" са били без подписани трудови договори

Част от работниците, които са работели в хотел „Вероника” в комплекс „Слънчев ден” в курорта „Св. Св. Кон...

Около 16:00 часа в деня на инцидента е имало разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Забраната е от координатора на дейността, който е представител на „Планекс“. Според свидетелски показания неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните. На това разпореждане се е възпротивил и техническият ръководител, който е представител на „Бултранспорт груп“ ЕООД, но въпреки това работниците са влезли. Единият от групата в момента на инцидента е излязъл да вземе техника, благодарение на което не е сред засегнатите.

Пострадалите лица не са в трудови правоотношения с нито едно от строителните предприятия, извършващи строително монтажни работи на обекта. Документирано е, че на работещите в деня на инцидента, включително и на част от пострадалите лица, е проведен ежедневен инструктаж. За две от лицата в неизвестност не е документиран/проведен начален инструктаж. Проверката на Д „Инспекция по труда“ Варна продължава.

От ГИТ посочват, че строителството е сред най-рисковите дейности в държавата и и особено работата по курортите, където винаги става въпрос за кратки срокове. Инспекцията припомня, че през миналата година имаше проведена извънредна кампания за контрол върху големите инфраструктурни проекти с голям обем изкопни работи поради зачестили злополуки от свличане на земна маса. През 2014 г. 8.3% от всички направени проверки са в строителството. В сектора са и 8.7% от всички констатирани нарушения, а всеки пети спрян обект или машина също е в строителството.

Междувременно в БЛИЦ се появи информация, че телефонът на един от затрупаните работници се е включил. В момента се правят опити да бъде засечено точното местоположение на апарата.

Хотел се срути в "Константин и Елена", има жертва

Хотел "Вероника" се е сринал в курортния комплекс "Слънчев ден" в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Инцидентът е станал при раз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com