Йордан Бакалов посочи Варна като негативен пример за купуване на гласове

19935
Йордан Бакалов посочи Варна като негативен пример за купуване на гласове
Снимка: БГНЕС

Полицията във Варна е действала твърде "статично" по отношение на купуването на гласове в региона. Тази оценка беше поставена от вътрешния министър Йордан Бакалов пред bTV.

Освен Варненската дирекция, Бакалов посочи още Пазарджик и Смолян като региони, в които е имало проблем с противодействието срещу купения вот.

Осъдиха купувач на гласове за Реформаторския блок

Първият осъден за пазаруване на гласове в изборния ден в Хасковско вече е факт. Районният съд в Свиленград в петък следобед осъди 2...

"Тези дирекции, които изпълниха заповедите на министъра на вътрешните работи да бъдат много проактивни спрямо купувачите на гласове, резултатите там са наистина много добри. Тези, които обаче изпълниха друга заповед, а именно да бъдат статични, да привикат хората и само да ги предупреждават, да им връчват предупредителни протоколи - резултатите не мога да кажа, че са добри. Те бяха статичните, т.е. пасивните. Те определено също свършиха определен вид работа във връзка с изборите, но не достатъчно така, както на мен ми се искаше", заяви Бакалов по адрес на Варна, Пазарджик и Смолян. Вътрешният министър добави, че си е направил основните изводи и знае къде са слабите места в трите дирекции.

Бакалов даде като пример за Варненски регион факта, че водачът в листата на ДПС Камен Костадинов е дал 70 хил. лева на пенсионерския и ловния клуб в местното село Галиче. Това е типичен начин за осигуряване на вот, смята вътрешният министър.

"Уродливото от тази цялата работа е, че те си поръчват, купуват си всичко останало, стават народни представители, а МВР трябва да ги преследва. Някои от тях са дори в са в комисите за контрол на МВР и спецслужбите. МВР няма как да хаби толкова много ресурс, за да прекратява купуването и продаването на гласове - откъде накъде? Откъде накъде при положение, че след това ми говорят колко са честни. А после вие ме питате дали ще бъда честен. Да, ще бъда, а те ще бъдат ли?", коментира вътрешният министър.

Според него контролираният вот на 5 октомври е намалял с 30%. 70 са досъдебните производства и вече има 3 присъди за купуване и продаване на гласове.

Мая Манолова обвинява ДПС в купуване на гласове

Мисля, че провокацията на ДПС към Кюстендил започва не от избора на Александър Методиев, а от номинацията на Движението на Бат Сали кат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com