X
 
 

Лекарка от Варна плаща данъци за реституиран имот, отнет ѝ от държавата

12414
Лекарка от Варна плаща данъци за реституиран имот, отнет ѝ от държавата
Снимка: Личен архив

Възрастна лекарка от Варна се оказа с поредица запори на пенсията, заради имот, който ѝ е бил отнет, реституиран, а впоследствие отново отнет в полза на държавата. Продължават обаче да ѝ се трупат данъци и такси върху него, които тя и днес плаща.

"Миналата есен Община Варна е съставила акт и образувала изпълнително дело срещу моята баба, без тя да подозира. Това изпълнително дело е за неплатен данък на имот, който ѝ е отнет чрез фалшиви документи през 1992-ра година. Така за имот, който не владеем, частният съдебен изпълнител взема сума от сметката на баба ми, в която постъпва пенсията ѝ. И за да покрие задълженията по данъците на отнетия ѝ имот, се стига до там, че баба ми остана без сума, равна на 4 нейни пенсии", обясни синът ѝ Делян Костадинов (Ph.D.) пред Actualno.com.

През 1992 г. баба му получава от реституцията схлупената си бащина къщурка в покрайнините на Варна и приема останалото от нейния бащин дом. Получава своя нов документ за собственост и бърза да заплати на държавата данък за върнатия ѝ имот.

Радостта на семейството обаче не продължава дълго, а тегобите и до днес не са свършили.

Казусът е дълъг и заплетен, но хронологията в най-важната част е следната:

На 01.07.1992 г. община Варна решава да възстанови на Андрей Диамандиев Анастасов (прадядо на Делян Костадинов – б.р.) собствеността върху отчужден в полза на ВМИ за изграждане на онкологично отделение с площ 1200 кв. м. Той представлява дворно място. Човекът трябва да върне друг имот, получен като обезщетение за отчуждения имот и да възстанови на община Варна сумата от 120 лева – също получени като обезщетение за него. Прави го.

С решение от следващия ден общината възстановява на Денчо Петков Костадинов (дядо на Делян Костадинов - б.р.) отчужден имот (лозе) с площ 1200 кв. м  пак в полза на ВМИ за построяване на онкологично отделение. И той е върнал друг имот и 120 лева, получени като обезщетение.

Нито към онзи, нито към който и да е следващ момент там не се изгражда онкологично отделение. Но още тогава от общината установяват, че се извършва ускорено строителство не по предвиденото мероприятие и извън оградата на ВМИ – гаражни клетки, които са незаконни. Това го пише в решението на община Варна за реституиране на двата имота.

На 3-ти декември 1993 г. Андрей Анастасов и Денчо Костадинов получават нотариални актове за двата имота. Няколко дни по-късно  са прехвърлени на наследниците им Димитрина Костадинова, която е лекар, днес на 85 години, и на Огнян Костадинов (баща на Делян Костадинов – б. р.).

След две години - на 27.02.1995 г., след протест от Варненска окръжна прокуратура, областният управител на Варна Кирил Йорданов отменя заповедите на кмета за връщане на собствеността на Андрей Анастасов и Денчо Костадинов.

Причина за това била издадена виза за строеж от главния архитект (писана на ръка - б.р.) на общината за временни гаражи на 18.08.1988 г. и допълнена на 16.03.1989 г. Отдел ССУСА към община Варна е приел работните технически проекти за изграждането на гаражи на ВМИ и те са изградени. Де факто след това имотът е възстановен на предишните му собственици. Но на 25.05.1998 г. гаражите на ВМИ са узаконени от общината.

(Колко правно приемлива може да е виза за проектиране, писана на ръка!?)

(И протокол с имена, без нито един подпис)

(Това е резултатът от двата документа, за които в семейството са убедени, че са фалшиви. Точно заради тези документи впоследствие им отнемат повторно имотите)

"Преди няколко месеца заведохме дело, но по делото Областна управа - Варна представи документи БЕЗ печат и подпис, "виза за строеж", писана на ръка. Цялата ситуация е абсурдна, тъй като водим дело, по което Областна управа – Варна представя документи, някои от които са обявени от прокуратурата за неистински, а други са безобразно подобие на официален документ. След представяне на това становище на прокуратурата и становището на ВАС, който смята, че жалбоподателите имат право, съдията, на който връщат делото, си направи самоотвод (за мен е повече от ясно защо), но отново цялата държава онемя и изчезна", обясни Делян Костадинов.

Той помоли да покажем тези документи и някоя институция да каже дали са истински или фалшиви, "преди да намерят процедурна вратичка да спрат разследването и делото, без да разгледат фалшивите документи".

Справка в имотния регистър показва, че двата имота и до днес се водят на семейството на Делян Костадинов. Те не са били отписани като техни, за да се заведат като държавни, въпреки че са им били повторно отнети. Към днешна дата само "имената" на имотите са различни.

Проверка в Кадастрално-административната информационна система сочи, че с новото им наименование, или по-точно по новия им идентификатор, се водят на УМБАЛ "Света Марина".

(Очертаният имот е два пъти отнеман от собствениците, сега се води с един общ идентификатор като собственост на държавното лечебно заведение)

Старата партида обаче е на пенсионираната 85-годишна лекарка Димитрина Костадинова. Де факто семейството ѝ до днес води дела да си получи отнетите с решение на областния управител имоти, но данъците и таксите за битови отпадъци са си на нейно име. И общината ги получава чрез запори на пенсията ѝ през частен съдебен изпълнител. Последното плащане (от 2022 г.) е на стойност 1 022 лв. Предишни години сумите не са по-малки. За 2021-ва са 1703 лв. и 675 лв., за 2017-та – 711 и 523 лева.

(Актът за установяване на задължение е от 2021 г. В него са описани същите два имота, за които Димитрина Костадинова дължи данъци и такси на общината, въпреки че са ѝ отнети в полза на държавата) 

Да обобщим накратко казуса от известното ни– държавата отнема частен имот в полза на ВМИ, обезщетява ги, после го връща на действителните му собственици. Прибира си обратно обезщетението. След 2 г. обаче пак си им взема имота, но данъците и таксите остават 30 години за сметка на ощетените частни не/собственици. На практика семейството на Делян Костадинов остава без унаследените си имоти, но с ангажимент да плаща чужди дългове.     

Още от ВАРНА:

Лекар от Варна преглежда с 1,9 промила алкохол, оплака се пациент

Кметът на Девня смята да затвори опасен път, важен за няколко много големи завода

Община Варна глобява с 300 лева протестиращи срещу мизерията в града

Вижте листата на "Демократична България" за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна

Вижте листата на "Продължаваме промяната" за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна

Лорер: 435 млн. лв. са потънали за удълбочаване на Варненското езеро

Спасиха втори самоубиец от парапета на Аспаруховия мост

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com