Портних отива на съд заради замърсеното Варненско езеро

4558
Портних отива на съд заради замърсеното Варненско езеро
Снимка: ГЕРБ

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт срещу трима души, един от които е бившият кмет Иван Портних, за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от съда.

От Портних се търси наказателна отговорност, за това че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание "лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. 

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор. Още: Пак десетки милиони: Поръчка за нови фекални тръби под Варненското езеро

Останалите обвиняеми са Ботьо Табаков, управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците и Цветанка Барбушева от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод".

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години. 

Заради аварията на подводния тръбопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали между 6 и 8 хиляди кубични метра отпадъчни води. Отстраняването на проблема обаче започва близо година по-късно - през май 2020 г. През това време нито една институция не предупреждава жителите на Варна за замърсяването. За екологичната катастрофа става ясно, след като в езерото започва бурен цъфтеж на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този процес се дължи на огромно количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро. Още: Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжния съд във Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание.

Позицията на Портних

От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха позицията на бившия кмет на Варна. 

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заявява Портних. 

Той посочва, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране за изпълнението му. По думите му това е валидно и за избора на изпълнител и строежа на тръбопровода. Той подчертава, че не е имал ангажимент по надзора върху изпълнението на проекта, нито е приемал въвеждането на обекта в експлоатация.

"Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите от времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб", е посочено в позицията на бившия варненски градоначалник. Още: ПП-ДБ алармира за корупционна схема с Варненското езеро, намекна за интерес на Доган

Той допълва, че след инцидента са уведомени всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. Бившият кмет посочва още, че в продължение на три години Общината е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от държавата, за да вкопае тръбата под дъното на езерото. "И в момента тя е там и носи потенциален риск за нова авария", предупреждава Портних.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com