Правителството даде 43,2 млн. лв. за "Дупката" на Варна

3530
Правителството даде 43,2 млн. лв. за "Дупката" на Варна
Снимка: Община Варна

С решение на Министерския съвет от днес по бюджета на община Варна се отпуска допълнителен трансфер на стойност 43,2 млн. лв. за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част, съобщи правителствената пресслужба.

Инфраструктурният проблем в централната част на град Варна е така нареченият имот „Дупката“.

Няма да вдигат цените на такситата във Варна

Непроменени остават минималните цени за таксиметров превоз на пътници на територията на Община Варна. Това решиха днес общинските съвет...

И той бе решен буквално за няколко дни.

Кметът Иван Портних предложи на Общинския съвет да придобие срещу същата сума 100% от акциите на „Централен универсален магазин Варна“ АД. Дружеството е собственик на въпросния имот. Негови представители са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов, важен функционер на БСП в Пловдив.

Решението бе взето от местния парламент на 5 октомври. Пет дни по-късно вече има правителствено решение и местната управа разполага с нужната сума, за да реализира сделката.

От общината съобщиха, че по време на заседанието главният архитект Виктор Бузев направил емоционално изказване пред съветниците. Според него тази територия в града е безценна.

"Има риск, ако теренът остане в частни ръце, там да се появи аморфна форма. Инвеститорът ще спази всички малки законови ограничения и не е изключено да се получи “чудовище”, което няма да върши работа на никого. Разбира се, това са само хипотези, но много бих искал Община Варна да решава какво ще се случва на това място“, посочил арх. Бузев.

Парното и топлата вода в София поскъпват с 8% от октомври

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно...

По думите му не е толкова важно колко струва един лев днес или колко ще струва той утре.

"За друга ценност говорим и Варна трябва на всяка цена да се бори, за да придобие този терен“, изтъкнал главният архитект по време на дискусията за високата цена на сделката.

Според оценката на независими експерти пазарната стойност на „Централен универсален магазин” е в размер на 43,2 млн. лева. Планирано бе придобиването на дружеството да се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

Т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”.

Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. По време на днешното заседание бе изказано мнението, че ако Община Варна стане собственик на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други уникални находки.

Варна планира да изгради два центъра за страдащи от деменция хора - с европари

Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com