Прецедент: Поръчката за варненските електробуси потегли към Брюксел и Кьовеши преди финала й

3900
Прецедент: Поръчката за варненските електробуси потегли към Брюксел и Кьовеши преди финала й
Снимка: Pexels

Поръчката за варненските електрически автобуси потегли към Брюксел и европейския прокурор Лаура Кьовеши още преди да е финализирана. И това е прецедент за България - досега поръчка не е влизала в прокуратурата още в хода на възлагането й.

По двете ѝ обособени позиции има избрани изпълнители, но те са обжалвани. Договори не са сключени. Първата позиция е спечелена от консорциум „Еко Транспорт Варна“ (между „Чайна Моторс Лтд“ и „Еко Бранд“ ЕООД) с оферта от 36 952 360 лв. без ДДС.  Втората - от  консорциум „Джи Ди Ей“ с оферта за 28 751 500 лв. Обединението е между фирмите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ и „Сямън Голдън Драгън Бус Ко Лтд“. Заради същата китайска компания са отстранени три консорциума, тъй тя пряко или косвено участва в тях, а това е нарушение на закона.

На 28-ми октомври Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла в полза на възложителя – общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД във Варна, но решенията й подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. В случай, че ВАС реши да върне процедурите на някой от етапите в процедурата, печеливши може да се окажат други участници, не избраните сега.

Причината обаче да се изпратят материалите на европейската прокуратура са данни за корупция в хода на възлагането.

За това първо съобщиха от КПКОНПИ преди два дни. В съобщението се казва, че на 18 ноември служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ са изискали документи и са снели обяснения от длъжностни лица в община Варна относно възлагането на поръчката за електрически автобуси, като посочената сума на проекта е 88 млн. лева (това е общата стойност на проекта, а самата поръчка е с прогнозна стойност 81,6 млн. лв. с ДДС – б. р.).  Снети били обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за купуването на електрическите автобуси, от кмета на общината Иван Портних и двама от заместниците му, от управителите на фирми, отстранени от участие, от изпълнителния директор на „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

„Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях“, се допълва в съобщението на Антикорупционната комисия.

„Вчера в Специализираната прокуратура са пристигнали папка с материали, в която се съдържат евентуално данни за осъществени корупционни престъпления от лице, което заема висша държавна служба в община Варна, като към настоящия момент наблюдаващият прокурор е взел всички мерки, за да бъде изпратено образуваното вече дело по 282 на европейската прокуратура, за да може да извърши суверенна преценка дали да упражни правомощието си по изземване на делото“, заяви пред медиите днес говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Попитан дали е визиран кметът Иван Портних, той отказа да даде повече информация с мотив, че делото е от компетенцията на друга прокуратура и няма тяхното разрешение за това. Допълни само, че е образувано досъдебно производство, възложено на следовател при следствен отдел на специализираната процедура.

От информацията на КПКОНПИ не става ясно коя от двете обособени позиции е опорочена. На практика изпълнителите, определени за доставчици, са два консорциума, а в съобщението на Антимонополната комисия се сочи, че е допуснат само един.

Нека ги разгледаме по-подробно

Поръчката е открита през юли месец 2020 г. Първата позиция е за доставка на 40 нови електрически автобуси, тип „соло“ и зарядни станции за тях. Прогнозната й стойност е 38,8 млн. лв. без ДДС.

Спечелил е консорциумът „Еко Транспорт Варна“ (с участници „Чайна Моторс Лтд“ и „Еко Бранд“ ЕООД) с оферта от 36 952 360 лв. без ДДС.  

„Чайна Моторс Лтд“ е израелска фирма, със седалище в гр. Рош ХаАин. В поръчката тя се представлява от вицепрезидента й Рой Томер. „Еко Бранд“ е регистрирана в София. От края на 2019-та тя е собственост на 46-годишната Ина Маринова Радославова – кандидат на ВМРО в априлските избори на 10-то, неизбираемо място. Консорциумът се представлява от управителя на дружеството Георги Александров. Въпреки, че е създаден на 19.10.2020 г., той до днес не е вписан в Регистър Булстат.

Ангажиментът на консорциума е да достави автобуси с марката „Жонг Тонг:ZhongTong“ на китайския производител „Жонг Тонг Бъс Холдинг Ко, Лтд“.

Всички останали кандидати са отстранени.

Турската „Бозанкая Отомотив Макине Ималят Итхалят Ве Ихраджат А.Ш.“ – защото не е представила документ, доказващ кои са лицата, представляващи дружеството съгласно регистъра, в който е вписано.

Консорциум „Голдън Драгън Бус България“ (между „Медсис“ ЕООД, „Сямън Голдън Драгън Бус“, която е мажоритарен акционер с дял над 63% в „Хайгър Бус Компани Лтд“) – поради наличието на свързаност с друг участник в процедурата.

Села във Варненско останаха без електричество

За пореден път четири варненски села останаха без ток. Повече от 8 часа жителите на Китка, Круша, Болярци и Равна гора бяха без електри...

Консорциум „Чериът Моторс - Хайгър“ (между „Хайгър Бус Компани Лтд“ (Китай) и „Чериът Моторс“ АД) – поради свързаност с друг участник в процедурата.

Консорциум „Еуропеан Аутомотив Консорциум Варна“ (между „Комършъл ВеикълС Импортс Лимитид“ и „Кинг Лонг Юнайтед Аутомотив Индъстри ООД“ с подизпълнител "Сямън Голдън Драгън Бус“) – пак поради свързаност с друг участник в процедурата.

„Българска автомобилна индустрия“ ЕАД (с подизпълнител „Джъндоу Юътун Бус Ко Лтд“) – с мотив, че не е изпълнила дейности с предмет и обем, идентични или сходни с предмета и обема на поръчката.

Обединение „Смартбус“  (между „Контракс“ АД, „Зонсън Смарт Ауто Корпорейшън“ ООД) –  че не е спазено изискването за представяне на документи с описани технически характеристики на предложените автобуси, с които да потвърдят посочените данни относно брой седящи места, тегло в кг. и др.

Жалби пред КЗК срещу решението за избор на изпълнител са подадени от „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД, свързана с Гриша Ганчев. Антимонополната комисия се е произнесла на 28-ми октомври, че жалбата е неоснователна и е оставена без уважение. Има жалба и от „Голдън Драгън Бус България“, но по нея е отказано производство. Мотиви не са посочени.

Втората позиция е за доставка на 20 нови електрически автобуси, тип „съчетани“ и зарядни станции към тях.

Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир

Общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна призоваха министъра на икономиката Даниела Везиева да провери дали въ...

За изпълнител е избран консорциум „Джи Ди Ей“. Той е създаден между „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ и фирмата, заради която са „изгорели“ трима кандидати в първата позиция - „Сямън Голдън Драгън Бус Ко Лтд“.

Всички останали кандидати са отстранени.

Турската „Бозанкая Отомотив Макине“ –  основно, защото оборотът бил представен в турски лири вместо изискването да се декларира в лева или равностойността им в евро по централен курс на БНБ.

„Еурабус ГмбХ“ – защото не е представил важния Единен европейски документ за обществени поръчки.

„Българска автомобилна индустрия“ ЕАД –  с мотив, че не е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с предмета на поръчката.

„Соларис Бус Енд Коач“ АД – че не отговаря на изискванията за максимална мощност на електродвигателя, ниво на безопасност на батериите, на електрическия тягов двигател и др.

Бащата на загиналите в пожара във Варна деца остава в ареста

Апелативният съд във Варна отхвърли жалбата на 37-годишния Е.Х., който заедно със съпругата си е обвинен в палеж с последвали значителн...

Консорциум „Екселор-Алфа“ (между „Екселор Холдинг Груп“ и  „Джангсу Алфа Бус Ко Лтд“) – че не са приложили сертификат за ЕО одобряване на типа превозно средство, издаден от компетентен орган, не са представили документи с описание на технически характеристики, които да потвърдят изискващите се характеристики.

Спечелилият в първата позиция консорциум „Еко Транспорт Варна“ – че допълнителните приложения са непълни и в тях липсва необходимата информация за преценка дали предложените автобуси и станции отговарят на техническата спецификация.

За нея жалби в КЗК са подали от „Българска автомобилна индустрия“, консорциумите „Екселор – Алфа“ и „Еко Транспорт Варна“. Решението на Антимонополната комисия от 28-ми октомври е, че първите две жалби са неоснователни, а по оплакването на „Еко Транспорт Варна“ е отказано производство, без да се сочат мотиви.

Actualno.com направи неколкократни опити да се свърже с кмета на община Варна Иван Портних за коментар, но те бяха безуспешни.

Единственото, което от администрацията досега са коментирали, е, че община Варна оказва пълно съдействие на КПКОНПИ по проверката, която институцията извършва.

„От страна на общината са предоставени всички изисквани документи, които са обект на проверката. И занапред Община Варна ще продължи да оказва пълно съдействие на всички разследващи и проверяващи институции“, се казва още в лаконичното съобщение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com