Проектът за ремонт на тръбопровода във Варненското езеро е спрян

6710
Проектът за ремонт на тръбопровода във Варненското езеро е спрян
Снимка: Община Варна

В две зони от Варненското езеро ще бъдат извършени хидрографски изследвания, химически и структурен анализ на дъното, лабораторни изследвания и др. Възложител на дейностите е Техническият университет във Варна, който обяви обществена поръчка с прогнозна стойност  252 800 лв. без ДДС, обезпечени по европейски проект „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда“. 

(Една от двете зони, които ще обследва Техническият университет)

Междувременно обаче, в началото на април месец е публикуван анекс към договора между община Варна и „Хидрострой“ АД за ремонт на тръбопровода през Варненското езеро, от който става ясно, че работата е спряна още на 12-ти септември, а срокът на ремонтните дейности се удължава.

Припомняме, че повторна авария с изтичане на отпадъчни води във Варненското езеро стана в началото на тази година.  Преди две седмици от местната администрация съобщиха, че течът по тръбата е спрян от фирмата „Хидроремонт – ИГ“ ООД. (ТУК  може да прочетете как е трябвало да бъде положена тръбата и как е положена

Общината е била уведомена за проблема от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г. след констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“.

Още същия ден от община Варна разпореждат на фирма "Хидроремонт - ИГ" ООД да направи проверка на съоръжението, за да се установи причината за проблема.

Тръбопроводът е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

 

(Работата на терен)

След извършен подводен оглед в продължение на няколко дни съобщават на общината, че е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й. Информират също и за пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. 

На 29.01.2021 г., екип на дружеството започна работа под вода за възстановяване на проводимостта на временния тръбопровод във Варненското езеро за своя сметка.

Преди няколко дни зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов заяви пред БНТ, че е извършено заравняване на местата, където са възникнали проблемите, а тръбопроводът е монтиран наново. 

Миналата година МРРБ предостави на община Варна 1 083 333 лева за ремонт на авариралия тръбопровод, чието предназначение е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и пречистването им в ПСОВ-Варна. Причината за аварията беше, че тръбата по проект трябвало да е вкопана под дъното, но вместо това тя е по дъното.

Ремонтът на тръбопровода все още не е приключил. 

Договорът за него е сключен на 25-ти май 2020 г. с покана до „Хидрострой“ АД – фирмата, която има рамково споразумение с община Варна за строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация и текущ ремонт на пътна и улична мрежа. 

Неин ангажимент е да ремонтира напорния тръбопровод ф500 за отпадъчни води, „находящ се под дъното на Варненското езеро“.

Работата е финансирана от МРРБ и се води към обект „Трансформиране на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) „Аспарухово в помпена станция и конструиране на тласкател под дъното на Варненско езеро“.

Срокът на договора е 12 месеца, а стойността му е 1 285 387 лв. с ДДС.

В техническата спецификация за обекта пише, че през месец март 2020 г. е констатирана авария на напорния тръбопровод в участъка преминаващ по дъното на Варненско езеро и същият е изключен от експлоатация.

Констатирано е прекъсване на тръбопровода, като инвестиционният проект е за ремонт на напорния тръбопровод, включващ мястото на прекъсване и навигационната зона с обща дължина 680 метра.

От тях в участък от 263 метра тръбата е прекъсната, предвидено е да се демонтира и подмени с изцяло нова.

Участък от 286 метра трябва да се демонтира, почисти, ревизира и изпита за водонепропускливост. При условие, че тръбата е годна, да се монтира вкопана.

Държавата е знаела, че отходната тръба във Варненското езеро не е направена както трябва, когато още е имало гаранция?

Напорният тръбопровод, разположен в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича само Канал 1 и то в широката част на езерото....

Участък от 131 метра трябва да се приведе в проектно положение с вкопаване с шламови помпи със струен удълбочител, като се направи подводен оглед за целостта на тръбите и връзките.

За подизпълнител „Хидрострой“ използва варненската фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД, на която възлага 30% от дейностите. Нейна задача е работата под вода – демонтажи, изпитвания, монтажи, обратни насипи и др.

 

(Задачите на подизпълнителя)

Преди няколко дни между възложителя и изпълнителя е подписан анекс във връзка с констатирани в процеса на изпълнение на строителните дейности непредвидени обстоятелства.

Ревизоро твърди, че са крили за новата "кафява" авария във Варненското езеро

Около 10 дни ВиК Варна не е съобщило на МОСВ за новата авария на голямата канализационна тръба, която аварира пак. Това потвърди екомин...

„За строежа има издадено Разрешително за строеж РС 77/ГИ/12.5.2020г. през месец юни 2020 г., като впоследствие се наложи ПРОМЯНА ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВО ПО ЧЛ.154 ОТ ЗУТ съгласно изискванията за използването на подводно депо „Налбанка" във Варненско езеро" и на Морска администрация. По време на изпълнение на строителството се констатира, че в повече от 50% от трасето на тръбопровода не е извършено необходимото удълбочаване“, се сочи в анекса.

Допълва се, че на базата на тези констатации проектантът и строителният надзор са разпоредили сондирания и проучвания по трасето на тръбопровода с цел  да се установят геоложките условия, при които ще се продължи прокопаването на траншеята.

„Към настоящия момент строителството на обекта е спряно с Акт обр. 10 от 12.09.2020 г.“ – се сочи в документа.

Поради тази причина срокът на договора се удължава до 31-ви юли 2021 година.

Видно от публикация в централната автоматизирана система за електронни обществени поръчки договор за проучване и сондиране на трасето на напорния тръбопровод през Варненското езеро има подписан на 25-ти ноември 2020 г.

Изпълнител е варненското дружество „Сима и Васев“ ООД за сумата 83 880 лв. с ДДС. Срокът е тримесечен и договорът трябва да е изпълнен.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com