Протест против кредити в швейцарски франкове във Варна

65101
Протест против кредити в швейцарски франкове във Варна

В неделя, 01.02.2015г. от 12:30, ще има и протест в центъра на Варна. А на 03.02.2015г. от 14.00 часа, ще се проведе пресконференция на тема "Проблеми с кредити в швейцарски франкове в банките "Пощенска, Пиреос и Булбанк" в Националния пресклуб на БТА. 

Преди 2011г., Пощенска банка отпускаше кредити, които се определяха като франкови, а в същност не са, твърдят организаторите на протеста. В договорите е записано, че на клиентите се отпуска кредит във швейцарски франкове, но всъщност кредита е в лева или евро, в зависимост от конкретния договор. Как работи схемата - кредитът се отпуска срещу ипотека, която се остойностява във франкове. Клиентът обаче е поискал лева или евро. Затова в договора е записано, че отпуснатите франкове се превалутират служебно в заключена сметка на клиента и на него му се дава валутата, която е поискал. Така клиентите на банката, които в повечето случаи са обикновенни работещи хора, без юридически или финансови познания, разбират че има нещо гнило, едва когато са усвоили кредита и започнат да го изплащат, твърди Димитър Добрев - лицето за контакт, посочено от организаторите на протеста. 

Пуснаха стикери "Паркирал си като идиот"

Нещо ново, което със сигурност ще придобие популярност, съдейки по многобройните спукани гуми и надраскани коли на неправилно паркирали...

След като Швейцария реши да премахне въведения през 2011 г. фиксиран курс на франка към еврото, швейцарският франк отново е в полет. Към момента, имайки в предвид и лихвите, този полет увеличава стойността на кредитите (предимно ипотечни, разбирай жилищни) теглени във франкове с около 400%. Цифрите са близо до истината, но приблизителни, тъй като различните банки са отпускали кредити при различни лихвени стойности. Даден е и пример от Пощенска банка, по ипотечен кредит №HL41***/08.08.2008г.: получени 140 130 лв., сума за изплащане 521 809.20 лв. по курс на БНБ от днес.

Частен съдебен спор, заведен срещу банка в България относно прехвърляне на валутният риск върху потребителите, не се увенчава с успех, казват организаторите. Според тях това е в разрез с действащото законодателство - чл. 2 (1) от Закона за кредитните институции, заявяват те. И се оплакват, че по темата има пълно мълчание от страна на правителство на ГЕРБ и Реформаторски блок. А ситуацията става все по-критична. 

Има, разбира се, и коректни банки, които наистина са изплащали франкове. По тези коректни договори правителствата по света предприемат различни мерки, тъй като дори и легални, те също стават непосилни за изплащане, казват оплакващите се. И дават пример, че румънското и хърватското правителство са фиксирали курса на франка към местната валута, съответно за по три и дванадесет месеца.

Полският премиер Ева Копач нареди да бъде започнато разследване на местни банки, предлагащи ипотечни кредити във швейцарски франкове. Какъв ще е изхода на разследването и предприетите след него действия, предстои да видим.

Неделният протест на Варна - за оставка на шефовете на МВР и още нещо

Оставка на шефа на Областната дирекция на МВР Николай Калчев и на заместника му Димитър Димитров ще искат варненци на протест, организи...

Все повече обаче, се обръща взор към вече приложеното Унгарско решение. А то е толкова просто - всички франкови кредити се обърнаха в местната валута (форинт), по курса в деня на усвояването на кредита. Загреб и Варшава вече са проявили интерес към решението на унгарските власти от края на миналата година.

Представителят на организаторите на протеста - Димитър Добрев, говори за т.нар. "унгарско решение" - франковите кредити да се обръщат във форинти (унгарската валута). Така потребителите получават кредит, който да им е посилен и да могат да изплащат. Физическите лица няма да фалират и си запазват собствеността. Банката също е на печалба, тъй като кредитът не е безлихвен, само превалутиран, като по този начин печалбата ѝ се ограничава до пазарната, без да ѝ се позволява да прехвърля валутен риск на потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com