Съд и за "най-красивия парк в България": Пак оправдание с Иван Костов

22132
Съд и за "най-красивия парк в България": Пак оправдание с Иван Костов
Снимка: Община Варна

Административният съд на Варна масово отменя части от генералния план за движение в областния град, които касаят ограничения за автомобили в Морската градина (Приморски парк).

Тя е сред символите на града, обявена за произведение на парковото изкуство.

До средата на 19 век районът е бил голо поле, разположено извън крепостните очертания на града. Само в района на Военноморския музей има лозя и малка градина, наречена „Кървавата градина“, заради убития в района градинар.

Под Пантеона имало френски гробища, където са погребани умрелите от холера френски войници през 1854 г.

След Освобождението, през 1881г., кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. За целта са обособени 26 декара парк и са засадени 130 дървета.

Известният археолог Карел Шкорпил кани чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Под негово ръководство, започва същинското изграждане на Морската градина във Варна. От пределите на цялата страна започват да бъдат доставяни разнообразни дървесни и цветни видове.

През годините разширяването и благоустрояването на парка продължава.

През 1897г. е построен водосток на мястото на днешното "Морско казино". През 1912 г. са изградени чешми и парково осветление, а през 1908-ма се взема решение за изграждане на алея на възрожденците. През 1906 г. започва строежът на Аквариума - морската биологична станция. През 1961 г. е открита и зоологическата градина, а през 1968 г. отваря врати и астрономическата лаборатория. Още: Заради съда или заради архитекта на Варна - строеж на Марешки в Морската градина ще оцелее

С решение на местния парламент от 11 май тази година е приет актуализиран Генерален план за организация на движението на територията на община Варна. С него се ограничава достъпът на автомобили до Морската градина, в това число и местност „Салтанат“.

Веднага след това обаче започва масирано подаване на жалби в Административния съд.

Медицинският център „Асклепий“ спира частта за ограничението в чертеж 101-4. Той развива дейност по оказване на специализирана ортопедична медицинска помощ на пациенти и обучение на лекари специализанти в областта на ортопедията. От там заявяват, че Медицинският център е посещаван целогодишно от стотици трудноподвижни пациенти от цялата страна. А също, че с обжалваното решение би се ограничил автомобилният достъп до недвижимия имот, предвид предвидения за поставяне на нов знак В 2, Т 7 и Т 17 /контролиран достъп/ и монтиране на нова бариера за извършване на контролиран достъп по алеята до „Делфинариума“. За там е предвидено също поставяне на нова табела с текст „В зоната с контролиран достъп движение с максимална скорост 10км/ч., както и да се премахнат 9 съществуващи знака.

От Медицинския център се оплакват, че така се възпрепятства достъпът с превозни средства на персонала и пациентите до него, снабдяването му с консумативи и извозването на медицински отпадъци.

От съда поискали от Общинския съвет да каже дали е достъпна въпросната територия. От там отговорили, че към момента не е организиран достъпът на пътни превозни средства на територията на Приморски парк и не е въвеждан пропускателен режим за автомобили с предходно решение.

Според съда конкретната ситуация е създадена с предходно издадени и влезли в сила административни актове на община Варна, с които в местност „Салтанат“ е разрешено строителството на сгради и ползването на обектите в тях. Наложените с въпросното решение ограничения на достъпа до иначе законни обекти частна собственост следва да се определят като труднопоправими вреди по смисъла на закона. 

„Без съмнение е налице потенциална възможност за настъпване на трудно поправими вреди – както по отношение на дружеството – жалбоподател, така и по отношение на трети лица, т.к. в случая дружеството развива дейност в обществен интерес – като Медицински център за извънболнична помощ“, е категоричен съдът.

Ограничението в зона 100.4 също е спряно. То е по искане на две физически лица, които искат да отпадне: поставянето на нов знак В2, Т2 и Т17/контролиран достъп/ и се монтира нова бариера за извършване на контролирания достъп до алеята в източната част на зоопарк Варна; бариерата се монтира непосредствено след локалното платно на бул.“Княз Борис І“; поставя се и монтира непосредствено след локалното платно на бул.“Княз Борис І“ табела с текст „В зоната с контролиран достъп движение с максимална скорост 10 km/h“.

Те са собственици на масивна двуетажна сграда и спирането на изпълнението на обжалваното решение с определения от 25-ти май и 31-ви май не дава възможност за достъп до техния имот и през проходите, за които е спряно предварителното изпълнение. Още: Застроява ли се Морската градина на Варна

Същото са поискали от фирма „Ардженто 18“ ООД, като тяхната жалба е оставена без разглеждане, тъй като има вече постановено решение за спиране на ограничението в същата територия.

За тази част от местност „Салтанат“ предварителното изпълнение на генералния план е спряно от физическо лице, собственик на два имота. За тази част е предвидено премахването на 7 съществуващи знака, поставянето на нов знак В 2 и Т 7 и се изместват антипаркинг колчета.

Съдът е посочил, че без съмнение е налице потенциална възможност за настъпване на трудно поправими вреди – както по отношение на жалбоподателката, така и по отношение на трети лица, тъй като са предоставени доказателства за наличие на сключени договори за наем, а предварителното действие на Общинския съвет би причинило значителни и труднопоправими вреди, изразяващо се в прекратяване на договори за наем, респ. търпени от нея значителни загуби.

Противно на всичко това е постъпило искане към съда да задължи кмета Иван Портних да изпълни решението на Общинския съвет от 11-ти май и даже да го санкционира за това, че не го изпълнява. Съдът е прекратил производството по него с мотив, че следва да е формулирано искане за налагане на наказание за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а не административен, каквото е решението на Общинския съвет във Варна.

Решенията на съда подлежат на обжалване.

Припомняме, че когато предстоеше решението на местния парламент за приемане на Генералния план за движение кметът Иван Портних каза, че Морската градина е най-красивият парк в България и тя трябва да бъде опазена, въпреки заложените „мини“ в годините назад и въпреки опитите за нейната партийна употреба.

„Казвам го като човек, който положи и полага много усилия, за да бъде решен един огромен проблем, свързан със забраната на достъпа на автомобили в парка“, каза кметът. 

По думите му корените на този проблем се крият още в 90-те години с безобразната реституция и приватизация в Морската градина по време на управлението на Иван Костов, тъй като вместо собствениците да бъдат обезщетени с имоти в други райони на града, те са получавали зелени поляни в реални граници.

“На тези места сега има сгради, за които не аз съм издавал разрешения за строеж и точно тези собственици, със законните си имоти, получени някога чрез реституция или приватизация, имат претенции днес да стигат до тях с колите си. Това е причината всички мои заповеди през годините за забрана на колите в парка да падат в съда", коментира кметът. 

Той е категоричен, че резултатът от тази "костовизация" на Морската градина е, че тя в момента "хем е парк, хем е пълна с частни терени, хем има алеи, които са държавна собственост, хем е дадена за стопанисване на общината.

“Не знам да има друг подобен случай в страната", заяви кметът. Той допълни, че според него днес Морската градина е плацдарм на костовистите за политически атаки, особено преди и по време на избори. 

"Абсурдът е, че създателите на реституцията в парка, сега предлагат национализация, тоест общината да откупува за милиони различни частни терени, които да превръща в зелени площи. Подобни идеи лансира Стела Николова от ДБ", заяви Портних.

Той даде примери за позицията на Демократична България за Морската градина на Варна.

„Кандидат-кметът на Реформаторския блок Чавдар Трифонов, който живееше в Морската градина, защитаваше колите в парка, заедно с Радан Кънев. Кандидат-депутат от ПП Благомир Коцев, с паркинги, заведение и коли в Морската градина, атакува в съда всяка заповед за спиране на автомобилите, но въпреки това е убеден, че е защитник на зелените площи. А през 2014 г. от ДСБ дори поискаха свиване на границите на Морската градина само до историческото ядро – от басейн „Приморски“ до Шокъровия канал", коментира кметът.

Според него Приморският парк е от басейна до Евксиноград, в Морската градина има алеи, а не улици и те трябва да бъдат без автомобили. 

Тогава той изтъкна, че новият вариант на плана предвижда  въвеждане на забрана с пътни знаци на входовете на Морската градина. Изключения от тази забрана ще има за пътни превозни средства, собственост на живущи в зоната, и за лица, притежаващи документ за инвалидност. Автомобилите на МВР, Спешна медицинска помощ, Пожарна и аварийна безопасност ще имат неограничен достъп. Такъв ще имат и аварийни екипи на ВиК, Енерго про и др., когато работят по отстраняване на авария след изрично уведомяване на община Варна. По утвърден ред и график ще могат да се обслужват и обекти в Приморския парк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com