Съдебните медици във Варна спряха да приемат експертизи

3469
Съдебните медици във Варна спряха да приемат експертизи
Снимка: Thinkstock

Вероятно неправилно планиране на средствата е причина за това, съдебните медици да не могат да получат парите си от МВР за свършена работа по експертизи. Това каза д-р Вилиям Доков, председател на Българския институт на съдебномедицинските специалисти, пред БНР.

"Тази неритмичност във финансирането на експертната дейност е от много години. Предполагам, това е някакво неправилно планиране на средства, които са необходими за експертна дейност. Не само за съдебните лекари, а за всички експерти в страната. Проблемът не е на ниво МВР Варна или Шумен, те не получават средства от бюджета на министерството", заяви Доков.

20-годишен шофьор уби лекар пред входа на болница във Варна

20-годишен шофьор блъсна и уби лекар пред входа на Университетската многопрофилна болница "Св. Марина" във Варна. Тежкият пътен инциде...

"Ние използваме най-меката форма на протест, защото нашата цел не е да затрудняваме правосъдието, точно обратното – ние искаме да се подобри правосъдието и затова нашите усилия са в посока да се обърне внимание на проблема с експертната дейност в България, на нейното финансиране, на нейното снабдяване с апаратура, която би позволила експертната дейност да мине на едно съвременно ниво. Ние във Варна, от средата на седемдесетте години на миналия век, не сме получили нищо съществено ново. Въобще експертната работа е занемарена от държавата. Нови хора не постъпват в системата. А за да се изгради един експерт, той трябва да работи поне 10 години, след като е завършил медицина. Техниката, с която разполагаме, не ни дава възможност да бъдем прецизни и това може да доведе до съдебни грешки", допълни той.

По думите му засега се правят най-спешните и най-тежките случаи, които са в практиката – това са огледи на местопроизшествието, когато има загинали.

Медиците във Варна прекратиха приемането на експертизи по писмени данни и такива по нареждане на полицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com