За да няма пак фекалии във Варненското езеро: Италианец срази общината и обясни как да стане

8438
За да няма пак фекалии във Варненското езеро: Италианец срази общината и обясни как да стане
Снимка: Община Варна

Италианският предприемач Марко Фрески подаде индикативна оферта за ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води под дъното на Варненското езеро. Описаното в нея обаче е сразяващо общината – и с думи, и с цена. Причината - концепцията на Фрески е проблемът с фекалиите в езерото да бъде решен веднъж завинаги, а не да има риск да се повтори, което според него може да стане, ако се следва визията на Варненска община.

Припомняме, че тръбопроводът, който отвежда фекалните води от Варна, беше скъсан преди 3 години от витло на кораб. Когато започна първият му ремонт през 2020 г. се разбра, че тръбата е положена по дъното на езерото, а не под него, както е по проект. За целия период след аварията във Варненското езеро се изляха над 3 млн. кубика фекални води. Направиха временен бай пас, но и той аварира: Държавата е знаела, че отходната тръба във Варненското езеро не е направена както трябва, когато още е имало гаранция?

Ремонтът продължи до началото на 2021-ва година, но беше спрян защото е в конфликт с проекта за удълбочаване на езерото. Дълбочината, която по него трябва да се постигне, е 14,50 м. Тръбата е временно положена по дъното малко встрани от старото ѝ трасе.

(Конфликтното място за двата проекта)

Оттогава насам три пъти местната администрация обявява пазарни консултации за този обект.

През май и юни 2021 г. има само по един отклик. Фирмата "ЕИС – Строителна компания" на Евгени Огнянов в двата случая подава оферта за 3,4 млн. лв. без ДДС и 65 календарни дни срок, в който да изпълни дейностите. Описал ги е подробно – с изкопни работи, както ги изисква възложителят.

Предложението на италианеца Марко Фрески, който има фирма в България "Ейч Ди – Проджектс Консалтинг", е съвсем различно като метод. На практика той иска да прокопае тунел на 15-18 метра под дъното на Варненското езеро, да вкара в него стоманена тръба за отпадните води и така да предотврати всякакъв риск от пробиване. Индикативната му, неокончателна оферта е 9 870 000 евро без ДДС (4700€ на линеен метър от обща дължина 2100 м). Въпросната тръба ще е дебелина 10 мм, вътрешно и външно облицована с полиуретан и битуминозни материали (във вътрешната част), за да се предпази от корозивни, химически и отпадъчни води.

(Мястото, през което ще се прокара тръбопроводът)

"Долуподписаната компания, след дългогодишен специфичен опит в този сектор, счита, че е фундаментално погрешно да се предлага и използва традиционната методика "открит изкоп" като единствена технология за ремонт на повредената тръбна секция, тъй като тя е неикономична и противоречи на всяка съвременна добра професионална практика", пише в офертата.

С техниката и методиката, които Марко Фрески предлага, твърди, че е възможно да се гарантира перфектно изпълнение на прелеза под Варненското езеро, осигурявайки максимална стабилност и дълготрайност на тръбопровода. При това - с максимално опазване на околната среда и безопасност в морския транзит на плавателни съдове.

Методологията не предвижда драгиране на канала и отстраняване на огромни количества замърсяващи материали от дъното на езерото. Не се използват големи количества бетонни конструкции, предвидени за защита над тръбопровода, които да бъдат монтирани на дъното на езерото.

Фирмата "Ейч Ди – Проджектс Консалтинг" предлага тръбопровод DH 500, с минимално покритие от 15 -18 метра под дъното на канала, "за разлика от Вашето решение, което осигурява само покритие от 3 метра. Покритие, което според нас е абсолютно недостатъчно, дори ако се предвижда използването на бетонни защити". От компанията на Фрески смятат, че след удълбочаването на канала (което в момента е стопирано заради този проект – б.р.) и достигане на проектната дълбочина от 14 м, това още повече ще застраши проекта.

(Цялата територия на Варненското езеро по кадастър)

Най-важните моменти от офертата на италианеца - повече може да прочетете ТУК

Считаме, че както вече се случи при полагането на съществуващия тръбопровод, пуснат в експлоатация през 2011 г., докато се опитваме да реализираме по-добре работата с посочения от Вас метод, всъщност не е възможно да се провери правилната реализация, нито устойчивостта във времето на поисканото от Вас 3-метрово покритие, тъй като непрекъснатото преминаване на големи контейнеровози в канала, чиито витла, дори при ниска скорост, се въртят на близко разстояние от дъното, заедно с турбуленцията, причинена от приливните течения, могат да открият тръбата и нейните защити в относително кратък период от време, като по този начин отново ще доведат до настоящия проблем.

Тази технология гарантира стабилността и издръжливостта на тръбопровода не по-малко от 40-50 години.

Пълното прекъсване на хидравличната система, която свързва Аспарухово и Галата с Тополи, ще продължи през цялата оперативна фаза на дейностите. Това означава, че отпадъчните води трябва да се отвеждат в други хидравлични системи, ако има такива.

Считаме, че във връзка със сезона, в който ще се изпълняват работите, с трудностите и непредвидените събития, които могат да възникнат, прекъсването ще продължи неизвестно колко месеца. Този аспект трябва да бъде оценен от Възложителя в икономическо, екологично и алтернативно отношение. Тези аспекти в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегнати.

Тръбопроводът ще трябва да бъде демонтиран и изваден от сегашното си положение. Няма да е лесно да се намери решение как участъците от тръбопровода да бъдат подменени и след това да бъдат свързани отново с новия тръбопровод, за могат да бъдат вдигнати, временно затворени с фланец, както и да останат в района, съседен на драгирането, без допълнително нарушаване на целостта, структурно напрежение или други сериозни повреди.

Всички оперативни дейности, извършвани с този метод, несъмнено ще бъдат ограничени от сезонния и туристически период на град Варна. За нас е невъзможно да мислим, че изместването по течението на такова огромно количество отпадъчни материали от различно естество, със сигурност смесени със замърсяващи продукти, може да се извърши без репутационен отзвук върху градската администрация.

Независимо от това, екологичните щети от подобни операции ще бъдат огромни и продължителни във времето и ще доведат до определени медийни протести, както се случи с настоящия проблем.

Монтажът на проектната височина на тръбопровод DN 500, изработен от сравнително лек материал като Роlурhеnylene Еthег и който има хидростатична тяга от почти 160 кг на линеен метър, е трудно предизвикателство. Бетонните баласти, предвидени от проекта в големи количества, са само потвърждение, че тръбопроводът все още може да се разглежда като "нестабилна конструкция".

Към това трябва да се добави фактът, че по време на полагането на тези блокове и други последващи защити тръбата може да бъде повредена или да претърпи структурно напрежение, нарушаване на цeлостта и са опасни за нейната издръжливост.

Дейностите по запълване на изкопания изкоп след полагането на новия тръбопровод, ще имат малко влияние върху бъдещата стабилност на проекта. Всъщност, само перфектното изпълнение на работите, което е трудно да се провери, освен чрез използването на ултразвукови апарати и ръчни проучвания, може да осигури продължителността на извършваните дейности.

Методологията, която предлагаме на Вашето внимание, в много отношения е подобна на тази, използвана за пробиване на кладенци под земята в търсене на петрол. Единствената разлика е, че свредлото се изтласква през специални операционни машини, хоризонтално, а не вертикално.

Целта на хоризонталното сондиране е да се създаде подземен тунел, по-голям по диаметър от тръбопровода, който ще се полага, вътре в който да се плъзне новата тръба, до другия край на водното течение, което искате да пресечете.

Предимството на тази методология е, че можете да поставите линията на новия тръбопровод на голяма дълбочина под водното течение (средно на над 15 метра от дъното на канала), без да се налага да прекъсвате съществуващата хидравлична система до последната минута, когато трябва да се направят връзките нагоре и надолу по течението на участъка, който ще бъде заменен.

Чрез полагане на новия участък от тръбопровода на голяма дълбочина под съществуващата тръба, която все още е в експлоатация, същата няма нужда да се отстранява незабавно.

Старият тръбопровод може да бъде отстранен по време на последващи драгажни работи за задълбочаване на канала или като предмет на различно възлагане на фирма за възстановяване на реки.

(Проектът на община Варна за тръбопровода)

Тръбопроводът ще бъде изтеглен вътре в тунела, вливайки се в плътен и течен материал, който ще има функцията на смазка. Изстрелването ще се извършва равномерно и непрекъснато, за да не се предизвика напрежение или повреда на тръбопровода по време на полагането.

(Кадър от прокопаването на траншеята по дъното на езерото)

Няма нужда от насипване, тъй като използваната методология няма да доведе до промяна на слоевете почва на дъното на езерото. Геоложките слоеве във височина на 15 метра над тръбопровода, положен в земята, ще осигурят стабилността на тръбата за много години напред.

Представеният от нас НDD метод със сигурност не е нов, тъй като се използва широко в света повече от 30 години и фактът, че днес е универсално избран като най-добрата методология за повечето случаи на важни преминавания, вече трябва да е достатъчен, за да може този Възложител да оцени с особено внимание избора на методологията, която да се използва за решаване на Вашия проблем.

Също така бихме искали да посочим, че много проблеми, свързани с Вашия оперативен избор, са подценени или дори игнорирани. За нашия опит в тази област считаме, че сроковете за достигане на минималната квота за безопасност, отчетена във Вашите документи, са абсолютно несъвместими с пристанищните изисквания, свързани с транзита по канал ВАРНА.

Икономическите загуби, произтичащи от тези отказани или забавени транзити, биха могли да възлизат на много високи стойности, разходи, които без никакво съмнение в момента са сигурни, но не могат да бъдат количествено определени.

Други фактори, които изглеждат подценени в хипотезата ви за монтаж, са абсолютната несъвместимост на дейностите, които ще се извършват, като опазването на околната среда днес е от голям медиен интерес.

Посочената от вас като единствено решение методика несъмнено ще има върху всички търговски и туристически дейности надолу по течението на района, засегнат от строителните работи.

Към доклада от фирмата са приложили "симулация" - видео със субтитри на български език, в която показват как ще се изпълнят дейностите по проекта.

Проектът за ремонт на тръбата под дъното на Варненското езеро ще е в конфликт не само с този за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на пристанище Варна, а и с проекта за възобновяване използването на подводно депо „Налбанка“ във Варненското езеро, който предстои да реализира ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Експерт: Забраната без руснаци в обществените поръчки следва да важи и за Варненското езеро (ВИДЕО)

(Проектът за възобновяване на подводното депо "Налбанка" на ДППИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com