"Златни пясъци" и кметът на Варна със сигнали в прокуратурата едни срещу други

5625
"Златни пясъци" и кметът на Варна със сигнали в прокуратурата едни срещу други
Снимка: "Златни пясъци" АД

"Златни пясъци" АД сезира прокуратурата за самоуправство и неспазване на решенията на Върховния административен съд (ВАС) от кмета на Варна Иван Портних и главния архитект на Варна Виктор Бузев. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Кирил Кирилов, което притежава инфраструктурата в курорта.

По думите му, кметът и главният архитект на Варна отказват да разпишат вече трета година схемата за временните обекти за търговия, въпреки че режимът е само уведомителен.

Община Варна е внесла два сигнала в Софийската градска прокуратура във връзка със законността на бараките в курорта "Златни пясъци", съобщи от своя страна и кметът Иван Портних. Става дума за изясняване на проблема кой е съгласувал схемата за поставянето на преместваемите обекти в комплекса, както и дали е спазена процедурата за одобряване в Министерството на туризма.

Вторият сигнал на общината е срещу бездействието на Регионалната дирекция за строителен контрол във Варна, която три години не е предприела нищо по този проблем.

От дружеството поясняват, че в комплекс са поставени преместваеми обекти от "Златни пясъци" АД и свързаните с него "Паркстрой - Златни пясъци" ООД и "Голдън Турс" ЕООД в притежавани от тях имоти.

Тъй като „Златни пясъци“ е национален курорт, временни обекти се поставят по реда на чл. 13, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не по наредбата на община Варна. Министърът на туризма одобрява схема за преместваемите обекти в националните курорти, представена му от собственика на имотите, след което общината по съответния ред издава разрешение за поставяне.

През 2020 година трите дружества внасят искане в министерството на туризма за одобряване на схеми за преместваемите обекти в "Златни пясъци". Получават одобрение. Веднага след това искат разрешение за поставянето им от общината. Следва положително становище, но до месец март 2022 година разрешения не са издадени.

През месец март 2022 година отново подават заявления, основани на одобрените от държавата схеми. Месец по-късно получават писма от общината, че Експертният съвет по устройство на територията не приема схемите, които две години по-рано е приел. Следват жалби пред административния съд във Варна, който задължава общината да издаде разрешения за поставяне на преместваемите обекти според одобрените от министъра на туризма схеми. Общината обжалва пред ВАС, където обаче губи. Решенията в полза на дружествата от 9-ти и 14-ти март са окончателни. 

"Ние определяме бездействието на общинската администрация да издаде исканите от нас разрешения за поставяне на преместваеми обекти, продължаващо три години, като груб натиск върху бизнеса в курортния комплекс", твърди Кирил Кирилов.

По думите му натискът проличава от избирателното издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти в курорта на трети лица, както и от масираните целенасочени проверки на тези, които са без разрешение за поставяне.

"Общинската администрация използва собственото си неправомерно поведение, за да търси нарушения и да налага санкции на бизнеса. Бездействието на община Варна буди недоумение и поради факта, че представените от дружествата ни схеми са одобрени от министър, принадлежащ към същата политическа сила, която продължава да управлява в общината. Едва ли управляващите в общината са целели да коригират актовете на точно този министър. Очевиден е натискът, продиктуван от актуалните политически събития. От наша страна натиск срещу общината не е упражняван", е категоричен шефът на "Златни пясъци" АД.

Според него нападките срещу "Златни пясъци" АД идват от кмет, който не е направил нищо в подкрепа на бизнеса в едноименния курортен комплекс, въпреки милионните приходи на общината от данъци и такси, постъпващи от фирмите с дейност там.

"През последните лета сметопочистването и сметоизвозването, които са задължение на общината, са трагични. Комплексът потъва в мръсотия. За съжаление, информация за това обстоятелство се споделя в специализираните интернет платформи от туристите и туристическите оператори. Не се спазва дори заповедта на кмета за честота на опразване на съдовете за смет. Срещу исканията и сигналите ни получаваме от общината празни обещания или обвинения. Общината бездейства и като контролен орган за отпадъците. Тук ще посочим и факта, че в резултат на липсата на разрешения за поставяне на преместваеми обекти Община Варна губи през трите години приходи от дължимата такса върху битовите отпадъци. Общината не полага грижи за общинската инфраструктура на територията на курорта", казва Кирилов.

Той уточнява, че общинският път от ВК "Ривиера" до светофарната уредба на кръстовището до автобаза "Златни пясъци – Травел" е в изключително лошо състояние, а около него в последните години се построиха нови туристически обекти и атракциони.

“Пътната настилка е повредена на много места. Тротоарите са разбити, движението на пешеходци по тях е невъзможно, поради което се ползва пътното платно. Улично осветление няма, повечето монтирани осветителни тела не работят. Въпреки сигналите ни, общината не предприема действия за ремонта му. В заключение заявяваме нашето убеждение, че в туристическия бизнес частните собственици, общината и държавата трябва да са заедно и всеки да изпълнява задълженията си, като спазва закона", обобщава изпълнителният директор на акционерното дружество.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com