Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

134 проверки е извършила инспекцията по труда във Велико Търново

28 април 2018, 15:49 часа • 2216 прочитания

134 проверки е извършила Дирекция „Инспекция по труда“ във Велико Търново през месец март. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Невена Стефанова, директор на контролния орган. Тя посочи, че персоналът в проверените предприятия е 4112 работещи. Проверено е спазване на трудовото законодателство по трудовите правоотношения на 2282 лица, за които работодателите са длъжни да ги застраховат за риск „трудова злополука“.

При проверките са проверени общо 134 предприятия работодатели, от които за първи път са инспектирани седем предприятия. „За проверка изпълнението на предприетите принудителни административни мерки са извършени 57 инспекции. Една е проверката за разследване на трудова злополука, станала в строителството на строеж в град Велико Търново. Пострадал е млад мъж с травматично увреждане на подбедрената кост на ляв крак, без опасност за инвалидизиране“, заяви инж. Невена Стефанова.

Тя посочи, че контролните органи са констатирали общо 372 нарушения на трудовото законодателство, от които 263 броя нарушения са свързани с нормите, регулиращи трудовите правоотношения, 109 нарушения на нормите, регулиращи здравословните и безопасни условия на труд. Сумите на констатираните неизплатени навреме трудови възнаграждения са 1542,98 лева. Ощетени са четирима служители на един работодател. Предприети са съответните принудителни административни мерки към работодателя. В срокът на дадените задължителни за изпълнение предписания забавените трудови възнаграждения са изплатени.

Инж. Невена Стефанова съобщи, че при инспекциите по работните места контролните органи фактически са установили, че едно лице е работило без трудов договор, за което в последствие е сключен писмен трудов договор.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес