140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище

2637
140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище
Снимка: Actualno.com/Камелия Джанабетска

На 26 и 27 ноември 2018 г. във Велико Търново се проведоха честванията по случай 140 годишнината от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище - Национален военен университет „Васил Левски“.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев взе участие в тържественото отбелязване на юбилейната годишнина в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. В словото си към офицерите и курсантите той заяви:

„Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда.“

Държавният глава подчерта още: „В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“. Румен Радев посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

Президентът увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България. „Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в миналото. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България очаква“, категоричен беше държавният глава.

Приветствие поднесе и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също уважи бележитата годишнина. „Няма държава, която може да бъде силна, стабилна, просперираща, ако чака някой друг да гарантира нейната сигурност. Сигурността на България, нейната териториална цялост и независимост са зависили и ще зависят от вас, господа офицери и бъдещи офицери.“ – заяви той.

На тържественото честване присъстваха и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

По-късно през деня държавният глава разгледа учебно-материалната база на Националния военен университет „Васил Левски“, посети Православния храм „Св. Седмочисленици“ и поднесе цветя пред паметника на Васил Левски и паметника на възпитаниците в района на висшето учебно заведение.

На 27 ноември от 10:00 ч. се състоя военен ритуал по полагане на пръст от връх Каймакчалан и височината Кала тепе в криптата на Православен храм „Свети Седмочисленици”.

Kурсанти от военния университет поставиха пръст от гробовете на български войни, загинали в ожесточените боеве през м. септември и октомври 1916 г. на връх Каймакчалан в планината Нидже, на границата между Република Македония и Гърция и на височината Кала тепе край Дойранското езеро през м. август 1916, м. април–май 1917 и м. септември 1918 г. по време на Първата световна война. При Дойран, с цената на много жертви и ранени, Девета пехотна дивизия под командването на полковник Владимир Вазов записва една от най-героичните страници в българската военна история. В памет на българските офицери и войници бяха отдадени военни почести и отслужена заупокойна молитва за душите им.

Румен Радев: Няма политическа воля да се намали отливът на хора от армията

"Армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора." Това зая...

Програмата продължи с провеждането на юбилейна научна конференция „140 години военно образование – традиции и перспективи” в Дома на културата. Конференцията бе открита от началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов и продължи с награждаване на удостоения с почетното звание „Доктор хонорис кауза” академик Георги Марков, военнослужещи и цивилни служители. Пленарен доклад на тема „140-годишно наследство с блясъка на древно съкровище” бе изнесен от доц. д-р Марко Златев. След това проф. д-р Петко Ст. Петков представи книгата на Марко Златев „Пагони в изпълнителната власт”.

Конференцията проведе своята работа в три направления:

„Исторически корени и традиции на българските военнообразователни институции”;

„Проблеми, предизвикателства и перспективи пред военното образование”;

„Видни випускници и дейци на военнообразователната система”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com