300 души протестираха срещу нехайството за разбития път до Горна Липница

23675
300 души протестираха срещу нехайството за разбития път до Горна Липница

Над 300 жители от шест населени места и двата общински центъра Павликени и Полски Тръмбеш протестираха срещу нехайството на държавата за разрушаващия се път между Патреш и Горна Липница. Жителите на Патреш, Горна Липница, Долна Липница, Обединение, Иванча и Климентово се събраха край табелите на Горна Липница с призиви за незабавно започване на ремонтни работи.

Близо 15 км е проблемният участък от пътя. Той е третокласна държавна мрежа, т.е. отговорност за него носи държавата. По експертни оценки възстановяването му ще коства около 3 млн.лв. От години обаче действия не се предприемат, а състоянието на пътя се влошава.

Кметът на Павликени дари 100 корена рози на Марянския манастир

Кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов дари 100 корена рози на марянския манастир „Свето Преображение Господне“. Те...

Най-тежко е положението в района на с.Горна Липница, където 8-те километра до състедното село Патреш се вземат за не по-малко от 20 минути. Проблемният участък е осеян с множество дупки, които на места достигат дълбочина от 30-40 см. Една от тях протестиращите запълниха с дюшек, а в друга символично беше засадена и магнолия и присъстващите бяха призовани да се снимат с нея.

Местни разказаха, че трасето е изградено преди 50 години с труда на хората от селата. Сега обаче само за няколко седмици 3 автобуса са се повредили в дупките само за няколко седмици. По пътя ежедневно минават средищните автобуси с учениците от няколко села, движат се линейки и пожарни. За да може все пак да се стигне до населените места, са проправени черни пътища, които вървят покрай надупчения асфалт.

Край тях се събраха на 14 май и протестиращите, които издигнаха лозунги с надпис „Горна Липница не е извън България“, „Ние плащаме данъци! Искаме здрави пътища!“, „В Европа с европейски пътища“, „Парите ни потъват в дупки“ и други.

Правомощията за поддържането на проблемния участък са на Агенция „Пътна инфраструктура“. Хората подариха пътя на строителния министър Лиляна Павлова. Те бяха подготвили нотариален акт, с който да удостоверят прехвърлянето на собствеността на трасето лично на министърката. Така тя става отговорна и за всяка бъдеща злополука, която е неизбежна, предвид състоянието на асфалта. „Ние ще й връчим лично този нотариален акт, като заявяваме, че ще си приемем пътя обратно, в случай, че държавата извърши дейности по възстановяване на пътя, съобразно стандартите“, казаха от инициативния комитет.

Затварят пътя Казанлък - Енина

От 11 май 2015 г. до приключване на интензивните ремонтни дейности пътят Казанлък-Енина ще бъде затварян всеки ден от 8.00 до 19.00 час...

От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че до края на месеца ще започне изкърпване на дупките, предаде bTV.

Инициативните комитети се зарекоха да продължат протеста и на жълтите павета, ако очакваният отговор от държавата не дойде скоро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com