Близо 5000 обгазени жители на Дебелец ще получат по 450 лв. обезщетение

1542
Близо 5000 обгазени жители на Дебелец ще получат по 450 лв. обезщетение
Снимка: БГНЕС

Обезщетение от по 450 лв ще получат 2428 жители на град Дебелец, които преди 5 години бяха обгазени от катастрофирала цистерна с химическо вещество.

Сумите ще им бъдат изплатени без да водят съдебни дела срещу Националното бюро на българските автомобилни застрахователи у нас, пише "Труд".

Десетки загинаха при инцидент с цистерна в Афганистан

Между 10 и 50 души загинаха, а други близо 60 са ранени при катастрофа между два автобуса и камион цистерна в централната афганистанска...

Сагата е от 2011 г.,когато градът бе отровен от цистерна със стирол и евакуиран. "На 6 юли в София подписахме споразумение,което е прецедент у нас между тези хора и бюрото.Предстоят технически подробности,след което всички ще получат по 450 лева без да водят съдебни дела.Това трябва да се случи в рамките на два месеца ", поясни адвокатката на потърпевшите Ирена Стасинопулу.

Тя допълни, че застрахователят е приел споразумението,защото всички заведени преди това съдебни дела от жители на Дебелец и минаха през две съдебни инстанции. Решенията влязоха в сила още миналата година, а хората получиха по 500 лева и лихви. Спечелени бяха 59 дела от общо 350 потърпевши. Съдебната битка тръгна първо в Районния съд във Велико Търново, който обаче попари надеждите на хората и отхвърли исковете им, припомня "Дарик нюз".

После Окръжният съд реши точно обратното, че хората имат право на обезщетение и то трябва да се плати от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, което представлява у нас чуждестранните шофьори с гражданска отговорност и зелена карта. Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател, при когото е била направена застраховката преди инцидента.

Турският шофьор пък междувременно бе осъден на 10 условно и 5000 лв глоба след споразумение. 45-годишният водач обърна 20-тонна цистерна с отровното вещество и замърси района край Дебелец. Той превозваше стирол от Турция за Румъния, но катастрофира в дере на река Белица.

Поощряват служителите, участвали в акцията с цистерната

Служителите, взели участие в спасистелната акция на АМ "Хемус", ще бъдат поощрени. Това каза на брифинг директорът на ГД "Пожарна без...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com