Болницата в Свищов е в неустойчиво състояние

3691
Болницата в Свищов е в неустойчиво състояние
Снимка: БГНЕС

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” – Свищов е в неустойчиво състояние. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново нейният управител д-р Венцислав Михов. Той уточни, че състоянието на лечебното заведение се стабилизира до такава степен, че не увеличава драстично влизането във финансови преразходи.

„Още преди 10-15 години са компенсирали с продажба на терени, на кабинети от бившата поликлиника, гаражи, пералното помещение. Теглен е кредит от 500 000 лева, като аз още го изплащам. Имали сме помощ от Община Свищов в размер на 350 000 лева, имали са и постъпления от външни дейности и затова е било малко по-стабилно състоянието на лечебното заведение. Сега имам чувството, че помощта от общината е малка. Все пак задържахме спада на разходите, но печалбата е малка. При едни приходи от 2,6 млн. лева разходите са с 250 000 лева по-малко“, обясни д-р Михов. По думите му, намалението на приходите не са от основната дейност с НЗОК.

Заседание по делото срещу бивш депутат от БСП

Софийски градски съд ще заседава днес, 16 декември, по делото срещу народния представител от парламентарната група на БСП Светла Бъчвар...

„Състоянието на болницата изобщо не е стабилно, тъй като липсва печалба. Преди време един държавен финансов инспектор, който направи инспекция на 8 договора от 2014 година, каза няколко пъти, че тази болница умишлено е водена към фалит. Можело е с друг принцип, а не с продажба на кабинети на поликлиниката и други части от материалната база, да се компенсират загубите на заведението. Това ни е поставило още повече на колене, тъй като нямаме база. Тези плащания на средства за насочване на пациенти ощетяват както пациентите, така и общинските болници“, поясни д-р Михов.

Разликата между приходите и разходите е около 200 000 лева, което не са малко пари. „Разликата на приходите спрямо миналата година е минимална и е в размер на 1 000 - 2 000 лева. Задълженията на болницата са около 900 000 лева, като 500 000 са просрочени. Ние имаме задължения още от 2011 година, а не можем да използваме този 4-годишен период, след който задълженията отпадат, тъй като сме зависими от доставчици, фирми и лаборатории. Ако откажем да им плащаме, ще приключат договора с нас и няма да можем да сключим договор с НЗОК“, каза още д-р Михов.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com