Даниел Панов: Европа ни дава възможности за прогрес, основан на ценности и иновации

2273
Даниел Панов: Европа ни дава възможности за прогрес, основан на ценности и иновации
Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново тържествено отбеляза Деня на Европа – 9 май. Според традицията, това беше празник на надеждата и младежта, в който взеха участие деца и ученици от историческата и духовна столица на България.

Ключово събитие в празничната програма беше парадът на знамената на държавите членки на Европейския съюз, който премина по главната улица „Васил Левски“ до сградата на общината.

Там, с ритуал бяха издигнати знамената на Европейския съюз , България и Велико Търново.

В своето слово кметът Даниел Панов припомни, че старопрестолния град още през 1997 г. първи в страната е започнал да чества Деня на Европа 9 май, и оттогава досега в центъра на вниманието винаги са децата. "Един от уроците от историята е, че мястото на България и Велико Търново е в Европа" – подчерта градоначалникът.

 „България има своето отредено и доказано място в Европа и европейският път е единственият пред нашата страна. Отговорност пред всички нас е да възпитаваме децата и младите хора да израснат, чувствайки се горди, че нашата България е люлка на европейската цивилизация и е дала много за развитието на Стария континент. Достатъчно е само да си спомним за хан Тервел, за светия цар покръстител Борис I Михаил, за създателите на буквите, на които пишат 300 милиона души – светите братя Кирил и Методий, за великия цар Симеон, за славните царе Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, при които България е сравнявана по мощ и величие с европейска империя, а Търновград е в най-славния си период. Нима Дякон Левски не мечтаеше за чиста и свята република, равна с останалите европейски държави? Трябва да помним, че Търновската конституция е сред най-модерните в цяла Европа и е българско достижение. Всички тези славни моменти са част и от историята на Европа“, каза още в словото си Панов.

Той отбелза, че именно за бъдещето на децата и младите хора, и за създаването на оптимални условия за тхното образование и израстване, България през 2007 г. е станала пълноправен член на Европейския съюз. „Европа ни дава възможност да инвестираме средства за по-добрия облик на нашите градове, на училищата, детските градини, университетите. Обединена Европа ни дава шанс за свободно пътуване, за опознаване на културното и историческото наследство, на традициите и обичаите на държавите. Най-важното обаче е, че Обединена Европа издига на най-високо място ценностите мир, хуманизъм, свобода, равенство и опазване на човешки права. Нека продължим да защитаваме проекта Обединена Европа, в която на първо място стоят точно тези ценности, а също и желанието за прогрес чрез иновации.“, заяви кметът и председател на НСОРБ.

„Нека не бъдем разделяни от езика на омразата и политическите внушения, а да работим заедно за по-добрия облик на Велико Търново, за по-добър жизнен стандарт и по-доброто бъдеще на нашите деца“, завърши Панов.

В програмата взеха участие Майкъл Калбанов от Детска градина „Слънчев дом“, който изпълни стихотворението „Денят на Европа“, Таня Сейкова и Алекс Божинов - зрелостници от ПМГ „Васил Друмев“, които отправиха обръщения към празнуващите. Празнично настроение създадоха и мажоретките от Детска градина „Соня“.

На празника присъстваха и областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, Теодора Калейнска от Европейския информационен център, представители на двата университета, на институции, организации и сдружения, както и много граждани.

Празникът продължи в парк „Марно поле“ с много игри и състезания за децата. В 18,00 ч. в клуб „Мелон“ и на откритата сцена „Арт Лято“ в парк „Асеневци“ започват четенията, посветени на Европейската нощ на литературата. Празникът ще завърши с прожекция в 21,00 ч. на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, кото може да бъде наблюдаван от площад „Цар Иван Асен II“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com