Майката на спецполицай Шарков: Истинските виновници за смъртта на сина ми са хората, организирали операцията

3996
Майката на спецполицай Шарков: Истинските виновници за смъртта на сина ми са хората, организирали операцията
Снимка: БГНЕС

Видяхме една функционираща съдебна система. Един убиец съвсем справедливо получи наказанието си в Съда. Това заяви майката на убития спецполицай Емил Шарков – Ваня Рибчева, след постановяването на присъдата на стрелеца от Лясковец Петко Петков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново.

По думите ѝ, обаче истинските виновници за смъртта на сина й, са хората, работили по планирането, подготовката, организацията и провеждането на спецоперацията.

Доживотен затвор за убиеца от Лясковец

Окръжният съд във Велико Търново даде доживотна присъда на стрелеца от Лясковец Петко Петков, предаде БГНЕС. Присъдата е за убийствот...

„В този момент трябваше да приключат по същия начин още няколко други дела. Ако този човек, който получи присъда, е физическия убиец на сина ми, то трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. Те не са свършили работата. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров на своя глава е казал „отиваме в Лясковец, на еди си коя си дата, в еди си колко часа”, без да провери до къде са стигнали нещата по резолюциите, които той е поставил”, заяви Ваня Рибчева.

Тя посочи, че в нейния списък на виновните за смъртта на сина й лица, са тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, командирът на СОБТ – Георги Гайков, директорът на сектор „Криминална полиция” Атанас Илков и други, по-нискостоящи в отделите лица, които са създавали документи с невярно съдържание.

„Това си е криминално престъпление. Това, което искам е справедливост и наказание за тези, които са виновни, а вината се установява след като Прокуратурата организира съответните процедури. Досега Прокуратурата отказва да се занимава с останалите виновни. Тя отказва, просто защото е разпънала един чадър. Визирам и главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, в кабинета на който на 13-ти следобед Лазаров, в негово присъствие и в присъствието на други хора, е взел решението за операцията. Те знаят, прикриват и помагат да не се стигне до наказание за тези хора”, посочи Ваня Рибчева. По думите и четирите лица, определени за виновни за спецоперацията в Лясковец, в това число и тогавашният директор на ОД на МВР – Велико Търново, са били нарочени. На въпрос дали ще заведе дела пред европейските институции, майката на убития спецполицай заяви:

„Нека да видим нашата система какво ще каже и тогава, ако имам основание, при всички случаи ще придвижа нещата докъдето трябва и докъдето може”, посочи Рибчева.

Ученици свидетелстват по делото "Лясковец"

Днес продължава делото срещу стрелеца от Лясковец. 54-годишният Петко Петков е обвинен за смъртта на спецполицая Емил Шарков и за незак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com