Над 200 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите

12263
Над 200 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите
Снимка: Actualno.com

Над 200 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите, който продължи три дни – от 6-ти до 8-ми май тази година, край Петропавлоския манастир.

Началото поставиха кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц прогони злите сили и всички се надяват да донесе берекет. След тях поляните се огласиха от прочутия смолянски оркестър „101 каба гайди“. Звуча прекрасният глас на родопската певица Златина Узунова и възпитаниците й от школата за народно пеене към Народно читалище „Христо Ботев-1871“ – Смолян. Народната музика и традициите оживяха в изпълненията на танцовия състав „Кацандонис“ - Карлово.

Юбилейното издание на Събора на овцевъдите се превърна в истински празник на българското и съчета най-традиционния поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Програмата бе наситена с изложения на животни (овце, кози, лами, коне, кучета, магарета), атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, най-тежък коч, теглене на товари от коне тежковоз, най-добри продукти от овче и козе мляко. Представена бе селскостопанска техника, оборудване, фуражи, био пазар, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

Официалното откриване на десетото издание на събора направиха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев и кметът на община Лясковец Ивелина Гецова, които дадоха официален старт на десетото издание на събора.

На откриването присъстваха председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски, зам.-министърът на културата Юрий Вълковски, зам.-министрите на земеделието Момчил Неков и Стефан Бурджев, депутати, зам.-областните управители на Велико Търново доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов, кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев, представители на браншови организации от 17 държави.

По думите на Симеон Караколев това е най-големият празник в овцевъдството, началото на новата стопанска година, празник на овчарите и стадата.

„Празнуваме земята и животните, които ни хранят, както и хората, които се грижат за тях. Изключително важен момент за всички нас, в който искам да ви пожелая никога да не забравяте пламъка в сърцето си, да не предавате мечтите си, да не губите надеждите си, да не изоставяте вярванията си. Овцевъдството е за можещите, за смелите, за хората с голямо сърце, силна любов към корените и непоколебими вярвания“, каза той.

По думите на Караколев овцевъдството е мисия.

„Мисия, с която сме натоварени всички ние - да върнем традиционните български продукти на масата и да съхраним и предадем на децата си поминъка ни. За това работим толкова много и аз силно вярвам, че най-доброто предстои! Бъдещето е пред нас и ще бъде светло“, изтъкна той.

Както бе обещал, празничното настроение бе осигурено за всички гости, по 12 часа музика в трите дни, на две сцени, с много изпълнители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com