X
 
 

Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

2962 1
photo of Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете
Снимка: iStock/Guliver
Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 август бедствено положение в общината заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включват и военното поделение в Белене.

Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли. Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на общинската епизоотична комисия.

Голямо поскъпване на свинското месо, експерти прогнозират до 50 % ръст на цената

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока, отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,...

„Вече започна операцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където трябва да бъдат загробени. Искаме помощ от поделение 28880 в град Белене, с което да се осигури специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището. Ще бъде търсена помощ от държавата относно терена за загробване, относно неговото почистване. Ще е необходима изключително много техника. Това са много животни, които трябва да бъдат загробени. Процес, който изключително много затруднява ситуацията, и ние трябва да действаме много организирано, адекватно и бързо, за да можем да приключим“, съобщи за БНР кметът Генчо Генчев.

Става ясно, че се отменят всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни. По-рано Генчев увери, че домакинствата в общината са унищожили домашните си прасета.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • съвестен гражданин докладва 1 съвестен гражданин докладва преди 1 месец Профил на трол?
    БАБХ къде спите?Във форума на сайта актуално.ком има 2 болни от африканска чума СОРОСОИДНИ свине.Евтаназирайте ги докато е време!
Последно в Актуално