Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Томислав Дончев: Борбата срещу фалшивите новини не е отговорност на държавата

26 ноември 2018, 11:48 часа • 2199 прочитания

На 23 ноември 2018 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе конференция на тема „Стойността на комуникациите в дигиталната ера“, в която взеха участие над 200 представители на бизнеса, комуникационния и образователния сектори.

В своето слово по време на откриването, вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че счита най-голямата заплаха и риск бъдещите социални конфликти, свързани с комуникациите.

Темата днес е за комуникациите. И си спомням как преди 20-на години тук бяхме очаровани от това, което идва - информационното общество и неговите невероятни възможности. Информацията за разлика от другите ресурси може да се споделя много пъти, дава възможност да променим целия индустриален и обществен ред и да прецизираме всяка услуга и всяко нещо, което правим, според персоналните ни нужди.

Живеем наистина във вълнуващ свят, в който освен да произведете фалшива новина вие имате уникалния шанс да говорите това, което искате, да споделяте това, което искате, нещо повече – лесно и бързо да намерите хора, които да ви вярват, да ги убедите да ви следват... Имате уникална възможност да създавате собствена интерпретация за света, различна от официалната.

Епохата, която идва е, че всеки може да отстоява и да се бори за собствената си интерпретация, което е най-красивото в правовата демокрация.

Колкото до риска – дълбоко не вярвам, че държавата има основна роля да се бори с фалшивите новини. Откъде накъде държавата да ми казва в какво да вярвам и в какво не?! Това да не е цензура тук?! Съвсем друг въпрос е, че съм убеден, че трябва да има достатъчно ред, някъде да се хванеш, да имаш шанс да провериш кое е истина и кое не, при цялата условност на тези подходи.

Големият проблем с фалшивите новини не е, че някой ги пише – злокобно или за забавление.  Големият проблем с фалшивите новини е, че някой им вярва, което говори за ниска грамотност и ниска критичност.

И ако днешното събитие има по-дълбок смисъл, а аз вярвам, че има такъв, да се проведе поне малка част от този разговор, как да създадем опори, как да създадем репери, където този, който иска да бъде критичен - това не е лесно, да може да се хване или да се опре. Пожелавам успех!“., заяви още Дончев.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов очерта проблема с прекъсването на комуникацията между хората, която е много по-важна от тази с техническите средства.  Прекъсва се духовната връзка между хората, това, за което Борис Леонидович Пастернак беше казал, че смисълът на човешкия живот е в човешкото общуване – каза той и апелира за възстановяването на диалога между хората.

Заместник кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев поздрави участниците с добре дошли във Велико Търново и изрази своята убеденост, че стигането до простите неща в комуникацията между хората ще ни направи по-добри.

Илия Кръстев - изпълнителен директор на A Data Pro подчерта, че през последните години  комуникацията придобива все по-голямо значение и компаниите, и хората са по-активни в социалните медии. Всъщност, това, което се опитваме да направим е, да намерим начин практически да покажем каква е стойността на комуникацията, как тя може да се измерва и да се използва за компании и хора“ – каза той.

Джона Бърк от слънчева Аризона - изпълнителен директор на Международната асоциация за оценка и измервания на комуникациите (AMEC), представи миналото и настоящето в измерването на комуникациите. Тя подчерта, че комуникациите са в основата на критичното мислене, че стартирането с комуникационна стратегия е добър показател и чрез комуникацията можем да увеличим производителността и резултатите от бизнеса. Тогава работата ще бъде по-ефективна.

Владимир Петков - главен технически директор на A Data Pro представи „Медийното пространство circa 2019“ като очерта проблемите и възможностите пред медиите в дигиталната ера.

Ана Ади от Берлинския университет „Квадрига“ и Томас Щокле – и двамата от Eкспертната комисия за измерване и оценка на комуникациите към Института по връзки с обществеността (IPR) проведоха практически семинар за стойността на комуникациите. Те говориха за използването на медиите и връзките с обществеността, креативността с помоща на езика, за свързването на науката и изкуството при представянето на данните, за споделянето на информация, която има значение, за взимането на правилните решения, за обратната връзка, анализът на репутацията, постигането на познания, подкрепяща нагласа и поведение.

„Краткосрочното мислене е враг на дългосрочния ефект" – подчерта Ана Ади. 

В рамките на конференцията се проведоха и три дискусионни панела по следните теми:

 „Медии срещу бранд журналистика“

„PR срещу маркетинг“

„Клиент срещу агенция“

„Имаме нужда от критични медии“, „Най-важното е съдържанието да е честно“, „Стойността на журналистиката е истината“, „Да не се стига до конфликти, защото това не е изгодно за никого“, „Журналистиката да стане говорител на гражданското общество, защото сега отива към сектора на услугите“, „Всички трябва да се придържаме към ценностите“ – това са част от тезите, изразени по време на дискусиите, върху които си заслужава да се замислим.

Конференцията е организирана от сдружение „Знание - интензивно развитие“ (KIDA), с основен партньор A Data Pro и домакин Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“, с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес