Трансграничен пленер по живопис привлича художници в град Елена

5011
Трансграничен пленер по живопис привлича художници в град Елена
Снимка: Община Елена

От 20 до 23 август 2019 г. в гр. Елена ще се проведе пленер по живопис, организиран от общините Елена и Меджидия – партньори в трансграничния проект „Култура във вечността“. Целта на пленера е да насърчи съвместното развитие на културата чрез изобразителното изкуство и пренасянето й към бъдещите поколения.

В програмата на пленера е предвидено професионални художници да представят на участниците от двете страни - Румъния и България най-добрите техники за рисуване, и да им бъде предоставена възможност за придобиване на най-добрите практики в живописта, като рисуват на открито и на закрито. За творческото вдъхновение на участниците ще бъде организирана обиколка сред природата на Еленския Балкан.

Картините от пленера ще бъдат представени в изложба и впоследствие дарени на община Елена. Те ще станат част от фонда на новата художествена галерия, която ще се помещава във възстановеното по проекта изгоряло училище в центъра на града.

По този повод община Елена отправя покана към професионалисти или любители художници за участие в пленера. Заявяване на интерес и записване с представяне на портфолио може да направите до 15.08.2019 г. при Светослав Петров, ръководител на проекта, на телефон 0879 626 251 или на email: iep@elena.bg. Разходите за храна, както и всички материали за рисуване, се поемат от организаторите в рамките на проекта. Заявките за участие ще бъдат разгледани от модераторите на пленера.

Проектът ROBG-423 “Култура във вечността” с акроним „CULET“ е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България“ 2014 - 2020 г. Бюджетът на проекта е на обща стойност 1 411 373.15 евро, от които 1 199 667.16 от ЕФРР, а останалите средства са от Държавните бюджети на България и Румъния и собствени средства на общините-партньори. Водещ бенефициент е община Елена, а бенефициент 2 е община Меджидия. Общата цел на проекта е да съхрани, популяризира и развие културата на общините-партньори и успешно да я предаде на бъдещите поколения. Дейностите за постигането на тази цел са: организиране на пленери за рисуване в Елена и Меджидия; организиране на работни срещи и фестивал на културата в Меджидия; разработване на обща стратегия за валоризиране на културното наследство и насърчаване на културния туризъм; изработване на съвместни туристически пакети. Очакваните резултати от проекта са осем интегрирани туристически продукти и обща стратегия за валоризиране на културното и природно наследство и насърчаване за устойчивия туризъм, които да доведат до увеличаване на нощувките с цел туризъм в трансграничния регион (най-малко с 500 туристически нощувки). Продължителността на проекта е 36 месеца, с период на изпълнение от 13.09.2018 г. до 12.09.2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com