Удостояват четирима със званието "Почетен гражданин на Велико Търново"

2261
Удостояват четирима със званието "Почетен гражданин на Велико Търново"
Снимка: iStock/Guliver

Почетни граждани на Велико Търново стават ректорът на университета и директорът на театъра в областния град. Посмъртно със званието ще бъдат удостоени д-р Иван Толеков и поетът Марин Бодаков.

Това е единствената точка от дневния ред на планираното за 21-ви март заседание на местния парламент.

Номинацията на проф. д-р Христо Бонджолов е от инициативен комитет, съставен от дейци на изкуството и културата, преподаватели от университета, от Зонта, Ротари и Лайънс клубове, културни формации, артисти, музиканти и общественици.

Проф. д-р Бонджолов е допринесъл за утвърждаването на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ като авторитетен, престижен и модерен университет. Има съществена роля за развитието и съвременния облик на Велико Търново като културно и просветно средище.

Номинацията е и за цялостната му научноизследователска, преподавателска, административна и обществена дейност.

Любомир Бъчваров е творец с изключителен и дългогодишен принос към развитието на театралното и кино изкуство, знаково име сред артистичната общност в България, спечелил високи национални отличия творец. Носител на множество награди, грамоти, плакети, медали, сред които „Икар“ на Съюза на артистите в България за „Чест и достойнство“ през 2021 г. и ордена „ Кирил и Методий“ I степен.

Любомир Бъчваров е директор на Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ от 2006 до 2009 г.. С цел издигането на художественото ниво на продукцията кани изтъкнати творци в театъра. Възстановява и съществуването на детска театрална студия.

От 2016 г. Бъчваров е част от клуба на „Актьори със сребро в косите“ и участва в спектаклите „Пролетна измама“ и „ Женитба“.

Номинацията на д-р Иван Толеков за посмъртно удостояване със звание „Почетен гражданин на Велико Търново” е от Районната лекарска колегия, подкрепена с подписите на 2508 граждани.

Д-р Толеков е второ поколение медик. След като се дипломира с отличие във Висшия медицински институт в Плевен, специализира обща хирургия. Лекарят развива широк кръг компетентности в сферата на коремната хирургия, оперативните намеси след усложнения от диабет, трудно зарастващи рани, спешни хирургични операции след травми и катастрофи, както и други страдания на пациенти, за чийто изход е нужно хирургично решение. Работи в хирургичното отделение 30 години.

След неговата смърт семейството и приятелите му учредиха стипендия „Д-р Иван Толеков“, която покрива пълните годишни такси за целия период на обучение по „Медицина“ - държавна поръчка на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ „Васил Друмев“.

Номинацията за отличието на Марин Бодаков (посмъртно) е от Сдружение „Дупини“, подкрепена от ЦМДТ „Амалипе“, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, РНБ „П.Р. Славейков“, сдружение „ВТ Ивентс“, фондация „ Артлято“, сдружение „Търново КДЖз“ и подписка от 157 граждани.

Марин Бодаков е поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор на 9 книги със стихове, на литературно-исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура.

Бодаков е завършил българска филология в Софийския университет. Работил в списание „Български месечник“, във в-к „Култура“. В онлайн медията „Тоест“ до последния си ден сътрудничи с рубриката „По буквите“.

Бил е съветник по въпросите на културата в кабинета на председателя на Народното събрание Георги Пирински от 2006 до 2009 г.

Още от Велико Търново: 

Да се гласува само със "за" и "против" иска единственият чужденец общински съветник

Велико Търново очаква повече туристи от Германия

Изграждат ново кръгово кръстовище край Летния театър във Велико Търново

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com