X
 
 

Великотърновският университет отбеляза 140-годишнината на Търновската конституция с юбилейна научна конференция

824 0
photo of Великотърновският университет отбеляза 140-годишнината на Търновската конституция с юбилейна научна конференция
Снимка: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“
140-годишнината от приемането на Търновската конституция е поводът за провеждането на юбилейна научна конференция във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ на тема "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година". Съорганизатори на събитието са Университета и Института за исторически изследвания към БАН.

Конференцията беше открита от ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. В своето приветствие към участниците, той заяви: „Добре дошли! Радвам се да ви приветствам в нашия университет за едно сериозно и важно събитие. По тези толкова важни за всички нас теми е добре да се чуе мнението на професорите, мнението на специалистите. Хубаво е да имаме обща научна гледна точка, защото ако я нямаме, фактите често пъти се интерпретират и използват неуместно. През последните години например бях свидетел как в Сърбия в една неизследвана територия – става дума за конкретно въстание, без да има задълбочено изследване, от събитието се прави нещо съвсем различно – обвинителен акт срещу друг народ, т.е. там, където нямат думата професорите, или там, където не са имали думата специалистите по история, се намесват псевдолитератори (и литератори), политици и т.н. Затова е от полза в основата да стои истината, да стои научното изследване, върху което нека да стъпят след това политиците и да градят мостове. Същото е с общите истории на нашите съседни народи. Нека да има някакво съгласие, но нека да го имат професорите първо, специалистите, а след това вече то да се експлоатира. Защото многото говорене, често излишно, според мене само пречи да се разчистят нещата, да се види истината и да стигнем до важните неща, а важни са позитивните послания – в това съм убеден. На Велико Търново му прилича да е домакин на такива научни събития и да бъде духовна столица. Успех, колеги!“.

Директорът на Института за историческия изследвания при БАН доц. д-р Даниел Вачков изпрати поздравителен адрес до участниците, в който се казва: „Конференцията ще съдейства за популяризиране пред съвременното българско общество на въпросите, свързани с историята на конституционното устройство на модерната българска държава“.

С научни доклади в конференцията участват проф. д.и.н Милко Палангурски от ВТУ по темата "Бащите на Конституцията. Юристите - между правото и политиката", проф. д-р Екатерина Михайлова от НБУ и проф. д-р Веселин Методиев от НБУ, които разискват теми за Учредителното събрание, проф. д-р Веселин Янчев от СУ по темата "Българската армия. Търновската конституция и княз Александър I" и др.

Конференцията се провежда в две части с представянето на 17 научни разработки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално