Заради убийството на Вероника тръгва подписка за смъртното наказание

21832
Заради убийството на Вероника тръгва подписка за смъртното наказание

Мястото, на което беше убита 23-годишната студентка Вероника Здравкова вече е променено. Сложено е осветление, има дори и будка с охранители точно на границата с един от имотите на Великотърновския университет.

Един от организаторите на протеста в старопрестолния град Петко Ганчев поиска в ефира на bTV референдум относно смъртното наказание – да се върне или не. Той припомни и карикатурата на „Шарли ебдо” с послание: „Толерантността няма да ви спаси”.

Правят оценка на опасните места във Велико Търново след убийството на Вероника

Комисия ще прави оценка на опасните места във Велико Търново след убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова край жп гарат...

Подписката за референдум започва във Велико Търново, но ще има и в София, в Стара Загора, в правец, обясни Ганчев. Нека хората кажат, да се стреснат тези институции. Има престъпност, която се засилва като лавина. Интеграцията на едни хора не помага – да си заровим главата и да чакаме да ни я отрежат. Хората нямат работа, ами на всичкото отгоре за по 300 лева на месеца ги убиват, добави Ганчев. И уточни – съдът трябва да реши каква ще е съдбата на Илиян Здравков, но те го правят по закони, приети от парламента. Нека решението да е на база неопровержими доказателства, категоричен е Ганчев.

Според бившия депутат на „Атака” Павел Чернев има силно желание сред обществото да се върне смъртното наказание като „изключителна и извънредна мярка”. Адвокат Николай Хаджигенов обаче заяви, че смъртното наказание е „див политически популизъм”, при което Чернев извади адвокатската си карта и я тропна на масата. А тя прави ли ви адвокат, попита иронично Хаджигенов. Нашите затвори са ад – съдът от Страсбург е произнесъл хиляди присъди за условията. Нормално е хората да искат смъртното наказание, но наличието му никога не е допринасяло за превенция. Хората, в яда и беса си, не разбират и това е нормално, че години наред престъпник да живее в килия два на два метра е много по-жестоко наказание. Това нещо работи, сигурен е Хаджигенов.

Тук Чернев каза, че „в меката на демокрацията САЩ има смъртно наказание”. Не във всеки щат, каза Хаджигенов. Да не забравяме и възможността на грешката – знаем как работят МВР и съда, недопустимо е по телевизията да се посочва някой като „циганин” и като убиец, преди да се докажем. МВР често хваща първия, който пасва на профила на дадено престъпление, посочи Хаджигенов. Припомнено беше, че Илиян Здравков вече казва, че е бил бит, за да си признае, че е убил Вероника.

И Чернев, и Хаджигенов се обединиха около мнението, че „разни хора” пускат престъпници поради неясни причини.

В Търново искат оставки заради убийството на Вероника

Около петдесет граждани протестираха във Велико Търново и поискаха оставката на директора на областната полиция Илиян Личев. Мотивът е,...

Междувременно стана ясно, че в Перник се връща знаков престъпник – Кристиян Петров, който през 2004 година уби връстника си Кристин Иванов и го разчленява. Петров излиза от затвора за добро поведение. Когато извършва убийството, Петров е непълнолетен и кръвнината от 200 хил. лева, която дължи на родителите, трябва да бъде платена от неговите родители. Досега обаче те не са го направили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com