Жители на 5 видински села ще блокират Дунав мост II в събота

16490
Жители на 5 видински села ще блокират Дунав мост II в събота

Жителите на 5 видински села ще затворят и двете платна на Дунав мост 2 на 28 юни (събота) в 10.00 часа сутринта за един час. Това заявиха на пресконференция кметовете на селата Сланотрън, Кошава и Кутово, предаде "Фокус".

Жителите протестират срещу изграждането на инсталация за преработка на отпадъчни автомобилни гуми в землището на село Сланотрън, община Видин.

Дунав мост 2 влиза в музея

Парчета от желязо и бетон, част от връхната конструкция на изградения вече мост между Видин и Калафат, са предадени на историческия му...

Протестната акция е предупредителна, посочиха кметовете.

В подписка, подписана от 1200 жители само на две от селата се настоява за отмяна на решение по ОВОС на РИОСВ – Монтана, с което е дадена зелена светлина за изграждането на „Инсталация за безотпадъчна преработка на отпадъчни автомобилни гуми”. Ако не бъде отменено това решение, ще бъде обявено гражданско неподчинение чрез блокиране на двете платна на Дунав мост II до решаване на проблема.

Кметът на Сланотрън Венелин Павлов посочи, че Искра Михайлова като министър на околната среда и водите при среща с инициативен комитет от Сланотрън е разпоредила създаването на комисия, включваща представители на РИОСВ – Монтана, община Видин и кметът на Сланотрън за проверка на фактическата обстановка на предприятието за преработка на гуми.

Той добави: „При проверката обаче аз, в качеството си на кмет на Сланотрън не бях допуснат на територията на предприятието. Двуседмичният срок, в който комисията трябваше да се произнесе – 21 февруари 2014 година, отдавна изтече, без да знаем какво е нейното решение”.

4 двойки влакове ще пътуват по Дунав мост 2

Международният жп трафик по линията Крайова-Голенци-Видин от утре ще се осигурява от 2 двойки влакове. Те са собственост на Националнат...

Кметътпосочи, че предприятието продължава да работи и хората непрекъснато се оплакват от замърсения въздух.

В Сланотрън хората са разтревожени и замърсяването, което може да се получи на почвата. Предприятието за преработка на автомобилни гуми започна работа в началото на месец декември миналата година върху 20 дка закупен имот на коо. Месеци преди това, както и след като предприятието започна работа, жителите на Сланотрън и околните села, които са засегнати от дейността на фирмата, протестираха срещу нейната работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com