Община Видин дава на концесия пристанището

1433
Община Видин дава на концесия пристанището
Снимка: община Видин

На редовно заседание на Общинският съвет във Видин се съгласи с кмета на общината да подаде заявление пред министъра на транспорта и съобщенията, с което да заяви намерение за участие в процедура за предоставяне на концесия на Пристанище за обществен транспорт с национално значение, Пристанище Видин-Център (пътнически терминал). При положително становище и след нарочно решение на местния парламент, ще бъде възложено изготвянето на документи за създаване и регистриране на търговско дружество със сто процента общинско участие, което да управлява пристанищни услуги и съпътстващи дейности.

Въпросът влиза за втори път на заседание и сега отново предизвика дебати, като имаше съображение да се отбележи, че концесията трябва да е безвъзмездна.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков посочи ясни аргументи за намерението относно бъдещето на пристанището. „Кметът, общинската администрация трябва да имат право да кандидатстват за концесиониране на пристанище Видин. Като сграден фонд то е общинско, но речният бряг е държавна собственост. Въпросът е тази дейност да се развива, а не да чакаме някой да дойде да ни я развие. И тук можем да извадим десет хиляди довода това вие да не го гласувате и аз ще го внеса пак… Дали да е безвъзмездна концесията, това ще бъде разговор на общинското ръководство с министъра. Сега от средствата за тази дейност 1 лев не влиза в Общината. Ние не можем да вземем от нея никакви пари да си отремонтираме сградата на Речната гара, която е много хубава, а се руши. И колкото и пари да залагаме – дали за покрива, дали за интериора или фасадата…. знаете Общината с какви средства разполага“ – коментира той. И допълни, че един ден Министерски съвет може да реши, че ще развива Дунава, защото в момента такова решение няма:

„И аз съм поставял въпроса на трима министри досега: защо река Дунав, коридор №7 не се използва, имаше голяма сесия на дунавските общини, те също ще настояват в Министерството на транспорта за закупуване на кораби с цел и туризъм, и пътувания до населените места. Даже говорихме и с румънската страна техните пристанища да бъдат включени, както е в горното течение на реката. Дунав се ползва и за транспортни услуги на хора, ние такова нещо не си спомняме от последните 30 години… Ще продължаваме ли да се отнасяме негативно към Дунав – това е пътната артерия, пъпната връв на Европа?!“.

В мотивите за даване на съгласие е посочено, че предстояща задача, свързана с развитието на Община Видин е да се увеличат средствата за инвестиране в пристанищни услуги и съпътстващи дейности като: реконструкция, рехабилитация и модернизация на Пристанище Видин – Център, осигуряване на нови работни места и квалификация на специалисти, като това ще се отрази положително върху демографията на района и очаквания социален ефект от придружаващите дейности, както и извършване на пристанищни услуги.

На заседанието бяха гласувани още важни предложения, свързани с утвърждаването на промени в маршрутните разписания от общинската транспортна схема; актуализация на бюджета на ОП „Социални дейности“; относно промяна на предназначението на земеделски земи; провеждане на публични търгове за отдаване под наем и продажба на общински имоти и др.

Подкрепено бе и предложение, внесено от групата общински съветници от ПП ГЕРБ да бъдат финансово подпомогнати двама изявени спортисти, които постигат високи резултати на Европейското първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Белград, Сърбия през месец юни 2022 г. Това са Йоана Георгиева - златен медалист в олимпийската дисциплина 200 метра едноместен каяк и Веселин Вълчов - европейски вицешампион в дисциплината двуместен каяк на 1000 метра. Те ще получат еднократна помощ в размер на 2000 лв., като средствата ще бъдат заделени от собствени приходи от бюджета на Община Видин. Освен това, бе гласувано финансова помощ със същия размер да получи и треньорът Цветан Иванов, допринесъл за отличното представяне на спортистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com