Алкохолизмът на старини: мълчаливото страдание на мнозина

11964
Алкохолизмът на старини: мълчаливото страдание на мнозина
Снимка: iStock

Все повече възрастни хора стават жертва на алкохолизъм в Германия, а обществото сякаш гузно извръща глава. Страданията, свързани с пристрастяване към определени субстанции на стари години, все още не привличат достатъчно внимание в Германия. "Възрастните хора практикуват тези зависимости далеч от чуждите погледи", казва професор Феликс Третер, психолог, психиатър и специалист по зависимостите. И подчертава, че изобщо не става дума за проблем на някаква периферна група.

Самотата и скуката на старини водят до алкохолизъм

През 2022 година в Германия близо 1,5 милиона зависими от алкохола са били подложени на амбулантно или стационарно лечение. Две трети от тях са мъже. Най-засегнати са именно хора "във втората половина на живота си", констатира обществената медия АРД. Според Ärztezeitung, те принадлежат към поколението на бейби-бумърите и към предишни генерации, които доказано употребяват повече алкохол, отколкото по-младите поколения, установяват специалистите. Имайки предвид демографското развитие, вероятно в бъдеще проблемът ще се задълбочава.

Още: Германски компании финансират "стабилокрацията" на Вучич, твърди Süddeutsche Zeitung

Главната причина е самотата, единодушни са всички специалисти. Професор д-р Анил Батра, ръководител на отделението за зависимости към Университетската клиника в Тюбинген, обяснява, че в много от случаите става дума за житейски обстоятелства - излизане в пенсия или изгубено работно място. В такива ситуации много хора просто не знаят какво да правят, нямат смислено занимание, нямат структуриран ден, казва професор Батра в интервю за списание "Кризмон".

Разбира се, пристрастяването към алкохола може да се дължи и на загубата на близък човек, което в тази възраст е напълно възможно. Умират връстници и приятели, срутва се цялата мрежа от социални контакти, а мнозина възрастни вече живеят с мисълта, че краят наближава. Особено когато житейската им равносметка не е много положителна, те изпадат в депресии и посягат към бутилката.

Професор Батра обяснява, че част от тези хора цял живот са употребявали алкохол, друга част обаче започват едва на стари години. От гледна точка на евентуалната терапия за първите е особено трудно да прекратят десетилетната си "алкохолна кариера". Освен това по-възрастните хора срещат по-големи трудности с това да се отворят за разговор и за терапия, да приемат помощ. "Често пъти по-възрастни хора, страдащи от алкохолно заболяване, попадат при нас в клиниката, само защото са ги довели техни роднини. Обичайно е децата да забележат едва на късен етап, че мама или татко имат алкохолен проблем", обяснява специалистът.

Такива родители естествено се срамуват и затова не искат да признаят пред децата си какво се случва. Професор Батра насочва критичен поглед и към цялото общество, където все още е разпространен възгледът, че алкохолиците са безхарактерни и със слаба воля, че могат начаса да спрат да пият, стига да го пожелаят. "Алкохолно зависимите възприемат и усвояват тази оценка, те започват да се мислят за хора второ качество. Самообвинението "Аз съм си виновен!" ги кара да се затворят в себе си и да не търсят ничия помощ. Получава се порочен кръг", казва професорът.

Още: Тествайте се: 4 неочевидни признака, че пиете твърде много алкохол

Алкохолната деменция - "епидемията на 21 век"?

Той добавя и още нещо важно. По-възрастните хора са расли в друго общество, с по-строги социални норми, чието спазване често ги сковава. Докато по-младите поколения вече знаят, че хората имат право да са различни и да имат проблеми, казва специалистът. Професорът казва, че при възрастните алкохолици може да помогне лечение в специализирана клиника, но добавя, че има и други начини да се помогне на един възрастен човек да се измъкне от капана на алкохолизма: подкрепа от роднини и близки хора, ново структуриране на всекидневието, търсене на някакво призвание, на хоби или на някакъв вид доброволческа дейност.

Независимо от всичко това проблемът си остава изключително сериозен. Специализираното издание Ärztezeitung цитира учени, според които алкохолната деменция може да се окаже "епидемията на 21 век".

 

Още: Кои хора се пристрастяват най-лесно към алкохола?

Източник: Дойче веле

Депресия и алкохолизъм: Шампионът, който попадна в спиралата на саморазрушението

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com