X
 
 

Австрийският пример как не се прави*

3530 4
Австрийският пример как не се прави*
Снимка: Getty images/Guliver
Видеото от Ибиса, заснето по време на тайна среща на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с представителка на предполагаем руски олигарх, е ценен материал. В него виждаме вече бившия лидер на Австрийската партия на свободата - пльоснал се на дивана, подпийнал и освободен от задръжки. Тези кадри са скъп дар за неговите политически противници. Те бяха и сериозно предупреждение към канцлера Себастиан Курц. Предупреждение, на което той вече реагира. Курц обяви, че ще бъдат насрочени предсрочни избори и заяви, че коалицията с партията на Щрахе вече е невъзможна.

Всъщност, видеото от 2017 година не ни поднесе кой знае какви големи изненади. То не разкри нови черти от характера на Щрахе и партийните му другари. Изненадващи са може би само размерите на нахалството и безочливостта, с които лидерът на Партията на свободата обещава обществени поръчки на руски инвеститори като услуга в замяна на финансова помощ за предизборната кампания на партията му, както и включването на един голям австрийски вестник в схемата. В това видео Щрахе се държи така, сякаш той притежава цялата Алпийска република, включително и гражданите ѝ.

Тези разкрития се появиха след редица други скандали, поставили правителството във Виена под силен натиск. Например информацията за това, че членове на Партията на свободата поддържат връзки с член на антиимигрантското Движение за идентичност, за когото се предполага, че е получавал пари от извършителя на нападенията в новозеландския град Крайстчърч.

Преди време друг политик от партията на Щрахе си позволи да сравни хора с мишки. Освен това стана известно, че бирени вечеринки в партиен кръг са преминавали под звуците на националсоциалистически музикални произведения. Списъкът с подобни скандални прояви е безкраен. Австрийската партия на свободата открай време се движи извън спектъра на демократичните партии. Тя съвсем осъзнато спря да се разграничава от неонацистите и други дяснорадикални групировки.

Удар за десните в Европейския парламент

Аферата "Щрахе" е удар за планирания алианс на десните партии в следващия ЕП. Техните лидери сега вдигат рамене и се представят или като жертва на някаква мръсна кампания, или като нямащи нищо общо със случая. Само че случаят с Австрийската партия на свободата напомня отново, че тези партии не искат реформи, а разединяване на ЕС. Той напомни и това: че техният политически модел се корени отчасти в Русия, отчасти във фашизма.

По време на обиколките в рамките на своята предизборна кампания шпиценкандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер се дистанцира от скандалите в Австрия. Открай време той казва, че левите и десни екстремисти и популисти не са решение. Защо обаче Вебер говори и за леви, когато тук съвсем ясно става дума за крайнодесни? И защо дистанцирането му все пак изглежда по-скоро вяло?

За съжаление, точно Манфред Вебер беше този, който години наред крепеше възхода на Виктор Орбан в Унгария - премиера, който вече открито се бори срещу европейските норми и ценности. И за съжаление, точно Орбан послужи за пример на Салвини и останалите, които сега копират рецептата му за успех.

Нима Манфред Вебер вече се срамува и затова предпочита да мълчи относно австрийския скандал? Крайно време е да осъзнае какво се случва в десния ъгъл на ЕП, както и това, че не може да си позволи да прави политически сделки с тези партии.

Който скача в блатото, няма как да не се изцапа

Австрийският канцлер Себастиан Курц явно вярваше, че може спокойно да управлява с Партията на свободата. Само че в последно време тя му усложни живота. Курц искаше да запази доверието на хората. Но Щрахе и сие изтикваха коалицията все повече в крайнодясното пространство. Канцлерът трябваше да осъзнае много по-рано, че този съюз няма как да просъществува.

Всъщност, всичко е много простичко: който скача в блатото, няма как да не се изцапа. Който вярва, че може да се уповава на крайнодесни и неонацистки приятелчета, се превръща в полезен идиот. Не може да има правителствени коалиции с хора, които наричат западните демокрации "упадъчни" и мечтаят за диктатура в стил "Путин".

Случаят с видеото на Щрахе е сериозно предупреждение към всички консеравтори в Европа, които си мислят, че могат да управляват с националпопулисти и да оцелеят като демократи.

Автор: Барбара Визел, Detusche Welle

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • до оранжевия перчем 3 до оранжевия перчем преди 6 месеца Профил на трол?
  Като не те кефи Европа, ето я къде е Русия - заминавай, място има колкото щеш там. Ама не смееш, нали, понеже знаеш за каква мизерия става дума там...иначе Европа ти била "упадъчна".. ХАХА
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  ес е една развратена стара бабичка , изключително корумпирана и ходи по домовете на хората и като изпечена блудница иска да я обичаме и да е приемеме за Наша Майка. Кой обича ес ? Ами такива като тая визел ама любов подплатена с пари. Такива сте всички есейци*ки и ни водите към трагедия , направихте такива като борисов свръхбогати. Ето това е ес ? Обаче събитията ще следват своят ход. ДА ЖИВЕЕ РО виж още ›› ДИНАТА БЪЛГАРИЯ И ПРЕБЪДЕ. F...F eu*nato F...F AND*LL
 • ANTI eu unit 1 ANTI eu unit преди 6 месеца Профил на трол?
  А , тази статия написана още от 2016 без имената само най накрая излезна. И сега какво излиза КРАЙ. ес ВЕЧЕН С меркел и през 2432г. Така излиза , ама ДАЛИ ? ТЕПЪРВА ИДВА БИТКАТА ГОЛЯМА. И аз не мога да разбера actualno, защо публикувате нещо с толкова много идеологически б*клук ? Не бе знам всъщност , но номера НЯМА да мине. F...F eu*nato F...F AND **LL
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А , какво да се каже за корумпираноста на всеки Френски европейски президент ? Е как да не са упадъчни западните демокрации като това дори и е мека дума за тях ? Обаче никакви статии , мантри и всичко от този род ще бъдат в състояние да се предотврати продължаващата дезинтеграция водещ до разпад на ес/ Проектът на Дявола/
  : 2 !
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално