Бюджет 2018 - даже не е голяма измама

4412
Бюджет 2018 - даже не е голяма измама
Снимка: БГНЕС

Политиците лъжат. Тази аксиома бива научавана рано-рано в България, макар че всъщност си стои като неизползвано знание – просто хората трудно отсяват кой лъже по-малко и кой не толкова малко. Няма и как да е иначе, когато пред очите им се разиграват представления като това за бюджета през следващата година.

На 29 ноември Народното събрание започна да гледа бюджета на второ четене и успя да го приеме в рамките на 31 часа, които се побраха в две заседания, първото от които продължи до 3:00 часа сутринта. Мнозина подозрителни, а в България такива хора има в доволно количество, веднага биха си казали, че такива среднощни заседания се правят само когато трябва нещо да се излъже, да се намаже, да се открадне и принципно биха били прави. Не и този път – поне не повече от нормалното.

БСП дава Бюджет 2018 на Конституционния съд

ПГ на БСП дава процедурата по приемане на бюджет 2018 г. на Конституционния съд. Това заяви на брифинг депутатът от БСП Жельо Бойчев пр...

Какво по-скандално мина при четенето на Бюджет 2018? Поне от това, което видях, след като проследих гласуването, нищо извън нормалните рамки на безочие. Със сигурност е скандално, че беше наложен мораториум върху финансирането с държавни пари т.е. от НЗОК на нови лекарства и терапии. Става въпрос за такива лекарства и терапии, които например могат да помогнат решаващо на онкоболни или на хора с хронични заболявания. Депутатите, обаче, решиха, че това е прекалено голяма дупка и я запушиха. От друга страна, не се посвениха да разрешат с държавни пари т.е. пак от НЗОК да може да се купуват недвижими имоти. Какви ли схемички могат да се нацвъкат тук – ще гледаме тепърва. Като нищо нещо от сорта на Лекарския клуб в Бояна – примерно.

Какво друго – народните представители не увеличиха майчинските поне до размера на минималната работна заплата, но пуснаха гювеч от още 40 лева. Постничко, но хич?! Таванът на пенсиите не беше вдигнат над 1000 лева, но пак не е супер невиждано. Успяха да се скарат и за 1,1 млн. лева за ремонт на "Александър Невски" и Зографския манастир – даже заради това БСП вкарват бюджета в Конституционния съд. Точно това действие на "опозицията" показва колко жалки като цяло бяха дебатите - не можаха цоциалистите да се хванат за друго... Дори изтърканата им плоча с данъчната система не сработи - пустите прогресивни данъци, които искат, само че не обелват и дума за по-голямо данъчно облагане на по-богатите юридически лица т.е. компании, а не само физически лица! Какво ще попречи на физическо лице да си прехвърли парите през компаниите си, ако се беше приело предложението на БСП? Нищо - точно същата думичка, която охарактеризира случващото се в главите на "левите" икономисти по въпроса "данъчна система".

Всъщност имаше още нещо, олицетворяващо крайно сбърканата пиеска, наречена "Бюджет 2018". Депутатът от ДПС Йордан Цонев, по-известен с прякора си Данчо Ментата, даде най-добрата икономическа обосновка защо този бюджет не струва. Не струва, защото няма мисъл за реформи в посока стимулиране на растеж на производството в икономиката ни. Правителството трябваше да направи анализ на посоката на движение на растежа и да види, че основен двигател е потреблението, което показва, че може и да се стигне до прегряване. За да не стане така, следваше да се насочат усилия към стимулиране на производството, гласеше тезата на Цонев.

Разумно, нали? Смешното в случая е, че го казва точно Цонев. И дори не заради прякора му, а защото когато ДПС (официално) е на власт, прави същото, каквото ГЕРБ. Въобще политиците стават като цяло много разумни като са в опозиция. Точно това показва колко отчайващо е положението – когато Йордан Цонев е най-правният. А че е прав потвърди косвено и бившият вицепремиер и финансов министър на първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков. Дянков изрично каза, че във времена на икономически подем трябва да се правят реформи и политики, които да осигурят качество на растежа там, където няма как да потръгнат нещата без далновидност на държавата - в регионите. Има ли обаче КОЙ да слуша ...

По късни доби депутатите приеха рамката бюджета за 2018 г.

В 21 часа след двучасови дебати Народното събрание прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. Това стана след като 120 депутати гласув...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com