Българският модел е като шведския - но без здравеопазването

6504
Българският модел е като шведския - но без здравеопазването
Снимка: iStock

Българският модел, преди време бе установил Станислав Стратиев, е нещото, с което сме допринесли най-много за света. И бе посочил особености на този модел: че тръгваш да откриваш Америка, а намираш Индия, че стреляш по един човек, а умира Алеко Константинов и прочие злощастни разминавания. 

В последните седмици обаче доприносохме още веднъж, още по-сериозно, към българския модел - по отношение на коронавируса. Оказа, че българският модел е същият като шведския модел - но - малка разлика - без здравеопазването. Чуждестранните агенции вече трябва да започнат да пишат за нас. Например как влизането в болница за повечето българи вече е ПЛАН Б, понеже ти е ясно, че ще се изпозаразиш на всички опашки, които предшестват попадането ти при лекари. Цели три са кръговете на Ада:  една при личния, една за PCR и една на влизане в самата болница. И на всяка от тях спокойно може да почакаш с часове, а за последното - с дни.

Някъде чуждестранните агенции трябва вече да описват това - как при българския модел си болен, но не ти хрумва да влезеш в болница, понеже те е страх, че в болницата ще си се доразболял. И как България е първата държава, която въведе дистанционното лечение - в смисъл на това, че лекари те карат да кашляш по слушалката, а ако вече нещата съвсем, съвсем не са наред, влизаш във Вайбър, където твои близки и приятели имат поне 5-6 варианта с рецепти срещу коронавирус, които да ти изпратят. Сигурно е: всеки българин има по една леля, която във Вайбър ти праща рецепта срещу коронавирус. Не я питай откъде я, неприлично е, леля ти знае и толкоз. Тя е локалният вариант на СЗО - тя е българската здравна организация.  

Накрая, към българския модел, трябва да се добави и премиерът. Той просто рече, че "фатката е да се пазиме", след като прекара цяло лято около мъглявата идея за Велико народно събрание и в джипови обиколки по всеки метър асфалт, който е построил. Това е българският модел: който оцелял, оцелял, свиквайките ВНС и после сме корона чао.

 

Автор: Райко Байчев  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com