Българското безсилие

4179
Българското безсилие
Снимка: БГНЕС

Питам се, дали отново не се завърна времето, когато за всичките си обществени невървежи и ступори се оправдавахме с „международното положение”. Сега разликата е, че сме запасени и със свръхинформация за всяка гореща, пламтяща дори точка в света, а отгоре на това и бежанците, пренавити от безизходиците си, дишат шумно на нашите граници.

Несъмнено обаче съществуват куп фактори и извън „международното положение”, характерни само за нас си и за нашите си географски ширини и манталитет, които придават на българския август чертите на едно лениво и нездраво безсилие - отвъд жегите и отпускарското настроение. Безсилие, пораждащо се от фасетите и отломъците на различни свои проявления, обговаряни толкова логорейно и публично, толкова крещящо и развращаващо, че чак отблъскващи се от естеството на нормалния живот.

Полетът с раздрънкан МиГ и завоят към Евразия

Винаги съм считал, че човек трябва да има балансирана позиция относно политическата си принадлежност, виждания и поведение, която да ку...

Причини за ступора - много

Предизборните партийно-коалиционни гърчове около излъчването на кандидат-президенти, съпроводени с озъбено котерийно самоизяждане и полускрити лобистки интереси, например, са сред най-ярките синоними на гореспоменатото безсилие. Засега не може да бъде излъчена авторитетна фигура и това е видимо въпреки лупингите на един генерал, приземен доста противоречиво в цивилния ни свят. Откъм РБ очакваме горе-долу същото, което се случи вляво: шизофренни обединения-разделения, невъзможност да се прецени обективно картината на българското настояще, която изисква друг тип политика, конкретна, почтена и необладана от лозунгови и фейсбук патетики.

Безсилието извира и от начините, по който се (зло)употребяват европейските средства по различни програми, да ги наречем за повече прегледност „схемаджийски”. Последният фрапантен пример бе за спряна обществена поръчка в МОН в размер на 2 млн. лева, предназначени за информационна ширпотреба: не зная как изглежда отвътре, откъм самото министерство, но отвън прилича на опит за крупен грабеж на възможности и перспективи. Само за освежаване на паметта да припомним, че тъкмо това министерство спря по безпардонен начин преди време списание „Родна реч“, на чиито страници израсна голяма част от съвременния ни интелектуален елит; че бе прекратена програмата „Успех“, която даваше шанс на учениците да посещават музеи, галерии и културни събития; че поради крупен далавераджийски устрем и след серия скандали направо бе разкостен Фондът за научни изследвания.

 

Защо емигрират българите?

Защо младите и кадърните продължават да бягат в чужбина, въпреки нарасналите възможности за по-добър живот и професионално развитие в Б...

Видимо и осезаемо

Безсилието да се отстоява обществения интерес нагнетява масово тягостни съмнения и напрежения у българите, защото, освен самоцелното и облагодетелстващо малцина прахосничество, виждат и нежеланието на държавата да въведе ред и правила – и в работата с европейските фондове, и в смислеността на осъществяваните проекти, и в начините, по които се фаворизират „правилните участници в играта“.

Безсилието е видимо и в борбата с нарастващата война по пътищата: дори въвеждането на елементарни правила, като забрана на десния волан и озаптяването на гонките по централни градски булеварди, изглеждат неприложими. Осезаемо е и поради нарастващата всекидневно-битова разпасаност, и поради чувството за всепозволеност, чийто тон се задава в обществените и медийни дебати.

 Автор: Мирела Иванова Източник: Дойче Веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com