Европейска столица на културата - с или без български акцент?

5204
Европейска столица на културата - с или без български акцент?
Снимка: ПР

Отлетяха ли, отвеяни от ледения вятър в Пловдив, едни няколко милиона лева в мразовитата зимна вечер, в която се състоя официалната церемония по откриването на "Европейска столица на културата"? И както гласи една стара българска поговорка - "Всяко чудо за три дни". Сцената, струваща около 2 000 000 лева, бе изградена, за да стои там само ден. Затваряни бяха улици и булеварди - заради строежа ѝ.

Сякаш подготовката кипеше с невероятни темпове, със скоростта на светлината. До крайния срок всичко бе готово и очакваше... Вечерта на 12-ти януари 1 500 души на сцената и още около 50 000 зрители тръпнеха нетърпеливо за началото на проекта "Ние сме всички цветове", с който бе белязан стартът.

Откриването започна наистина вълнуващо. Но всичко приключи, когато на сцената излязоха кандидат-актьорите - бъдещите на България. И започнаха да крещят. На различни езици. Изразяваха изречения, несвързани помежду си някак си. Повтаряха и крещяха, на фона на страховита музика.

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 привлече вниманието на милиони телевизионни и он...

Сякаш се извършваше някакъв ритуал по призоваване на призраци. Но те - децата, кандидат-артистите - не са виновни, нали такъв им е сценарият. Сякаш онзи, който е писал, няма ни най-малка представа от предстоящото събитие. Сякаш грам не обича Пловдив и е решил да си отмъсти, но за какво?! Сякаш е създал този сценарий без да вложи и капчица въображение.

Та нали Пловдив е в България. Но като едни истински националисти отново пренебрегнахме себе си. Защо не показахме българското, а всеки един роден елемент трябваше да бъде с примесен аранжимент? Знам, ще кажете: "Е, нали посланието е "ЗАЕДНО"! Само че в стремежа си авторът да покаже целта - именно единството - той е погубил автентичността на домакинството. Не може да се гордееш, че си домакин на грандиозното събитие, а в същото време всички български елементи и моменти да бъдат прекъсвани неколкократно целенасочено, несъобразено и непремерено, за да бъдат вплетени други чужди такива. Силата на мелодията от 20-те български гайди, пък, не успя да накара замръзналите от студ зрители да настръхнат. Не се появиха и сълзи в очите им, както обикновено се случва, когато българин чуе гайда.

Капката от чашата преля именно в кулминационния момент, когато великият глас на Валя Балканска и единствената по рода си песен "Излел е Дельо Хайдутин" бяха полузаглушени от фойерверките. Никой не оспорва качеството им и комбинацията, в която бяха изпълнени. Просто не им бе там мястото. Попя малко Валя, попя няколко секунди, пък притихна и тя да чуе другото и после продължи. А ако така посрещаме чужденците и у дома си, то ние със сигурност се заличаваме като нация.

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com