Фатално: Избори с коронавирус*

2495
Фатално: Избори с коронавирус*
Снимка: Ивайло Илиев

"Вие за или против зелените сертификати сте?" - този въпрос задават хората на водещите кандидати за 47-ото НС. Те не питат политиците за програмите, еврото, Зеления преход, Пеевски. Вълнуват се най-вече от сертификатите.

"Вие за или против зелените сертификати сте?" - този въпрос се задава на политици на предизборни срещи във време, в което почти всички приети в интензивните отделения в България не са ваксинирани срещу Ковид-19. Хората не питат за програмите, въвеждането на еврото, Зеления преход и въглищните райони, Пеевски… Питат за сертификатите. Мнозина избиратели смятат, че изискването им "нарушава конституционни права", а "ваксините срещу Ковид-19 модифицират генома". "За" и "против" Ковид-мерките превзе публичното говорене - така, както доминира социалните мрежи и троленето в онлайн форуми.

Мерките срещу пандемията съвпаднаха с периода, в който политическите сили и кандидат-президентите агитират за изборите 2 в 1 на 14 ноември, а собственици на заведения и персоналът им протестираха срещу ограниченията заедно с граждани, организирани от партии като ВМРО например. Тези теми избутаха всички други на заден план в държавата с най-нисък дял ваксинирани в ЕС - малко повече от 20% от населението. А официалният брой на заболелите от коронавирус от началото на пандемията вече премина 600 000.

Коронавирус и предизборна пропаганда

Всяка политическа сила употребява зелените сертификати за належащите нужди на предизборната си пропаганда. ГЕРБ, на която социолозите отреждат засега първото място в проучванията си, сее гняв срещу тях с аргумента, че правителството на Радев е наложило най-жестоките ограничения. Партията на Бойко Борисов, която управляваше пандемията в първите близо 17 месеца, налива бензин в огъня на протестите с твърдения, че липсата на зелен сертификат обрича фирми на фалит, а хората са несигурни за бъдещето си.

В опит да завземе избиратели от същото недоволно от мерките и невярващо във ваксините мнозинство, БСП свири на същата струна. Ваксинирането е доброволен акт и не трябва да нарушава конституционни права, а въвеждането на зеления сертификат е необмислено и неработещо и трябва да се отмени - това са опорните точки на социалистите. "Има такъв народ" (ИТН) също се противопоставят директно - скептични са относно зелените сертификати и са против въвеждането им, тъй като мерките имали дискриминационен ефект (при ваксинирани 20%).

"Демократична България" са избрали да мълчат, ако не се брои призивът към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради Ковид-кризата. Тишина е и откъм ДПС.

"Продължаваме промяната" (ПП) използваха трик - не дадоха категорична подкрепа за зеления сертификат, но предложиха да се допълни и на такъв да имат право и преболедувалите Ковид-19, които нямат за доказателство положителен PCR или антигенен тест. И ето, че представители на БСП и на ИТН заговориха за същото - тестовете за антитела да се признават за зелен сертификат. "Истинският щит са преболедувалите, а не ваксинираните", обясни наскоро проф. Андрей Чорбанов (ИТН). Това е мнение, което се надига в цялото общество и управляващите здравната система трябва да се вслушат, каза и проф. Георги Михайлов (БСП) пред избиратели в Благоевград.

"Коалицията на несъгласните" след 14 ноември

Ако сега се измъкват с мълчание или софистика, след 14 ноември това няма да е възможно. Защото избирателите, гласували за 47-ото НС, ще очакват от политическите сили мерки - да продължат тези, които сега критикуват, или да наложат свои. Тоест, новоизбраните партии трябва да са готови да се справят с проблеми като големия брой жертви на пандемията, недостигащите легла в реанимациите, възстановяване на плановите операции, улеснен достъп на хронично болните. Също така офлайн или онлайн да са учебните занятия, графиците за работа на чиновниците в институциите, липса на смислена комуникационна кампания за ваксините и, разбира се, зелените сертификати. Ако изберат да ги отменят, за да се харесат на избирателите, ще трябва да са готови да се справят с последиците от решението си. Стига да не го е сторил преди това служебният премиер Стефан Янев, който изрази надежда това да се случи след "няколко седмици" - ако пандемията бъде укротена. Ако ли не, следва локдаун. Последствията от него също ще тежат на следващата власт.

Скоро мълчанието ще се обезцени

Тази седмица ще стане известен и броят ваксинирани чиновници в министерствата и в администрацията на Министерски съвет. Но колкото и да са - задължителна ваксинация няма да има нито за тях, нито за учителите, обеща Янев. Ще посмее ли следващият министър-председател да наруши дадената дума?

Ходенето на пръсти около темата за зелените сертификати може да се тълкува и като страх от поемане на отговорност за управление на пандемията и липса на капацитет. Позицията на наблюдател и критик винаги е по-печеливша за която и да е политическа сила при такива големи кризи.

Но ако партиите смятат, че сега мълчанието им е злато, след 14 ноември тази стока се обезценява. Същите тези български граждани, които сега питат: "Вие за или против зелените сертификати сте?", ще искат здравната система да работи, заведенията да отворят и децата да ходят на училище. А бъдещите управляващи трябва да са готови с магическа формула за справяне с кризата.

Автор: Емилия Милчева, Deutsche Welle

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com