Хайде, най-накрая да имаме хубави къмпинги

4000
Хайде, най-накрая да имаме хубави къмпинги
Снимка: БГНЕС

Забраната на дивото къмпингуване по плажовете е поредното недоизмислено предложение, което е напълно логично да предизвика реакция от страна на активните хора. И причината е точно недоизмислицата. Тази законова поправка създава ясното впечатление, че се мисли на парче. 

Хората, които ходят на къмпинг, в повечето случаи са много организирани групи и семейства, които са абсолютни любители на природата. Те биха искали регламентация, ясни правила и чиста околна среда. Точно тях да цакаш (както биха се изразили някои) е просто гадно.

В Шумен излизат на протест срещу забраната за къмпингуване

Шумен ще се включи в националния протест срещу забраната за диво къмпингуване. Любителите на палатките сред природата ще се съберат та...

Тук проблемът никак не е в общественото недоволство. Важно е да има гражданска реакция, а това, че е негативна, не бива чак толкова да плаши. Сега трябва да последва конструктивен диалог и най-накрая и ние да имаме хубави къмпинги, където да не те е гнус да се изкъпеш. 

Странни са ми обаче хората, които предложиха забраната. Те все едно живеят в някаква друга реалност. Сега Реформаторите направиха предложение забраната за дивото къмпингуване да се отложи с една година. Зам.-председателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който е сред вносителите на спорната поправка, обясни, че през тази една година режимът за създаване на къмпинги ще се облекчи и ще се въведат правила за почистване. Ами това всъщност е доста добро - повече къмпинги, по-ясни правила за почистване. Но дали? В такъв случай говорим за толкова много законотворчество и толкова много диалог с местните власти, че се чудя дали въобще на някой ще му се занимава. Къде-къде по-лесно е с една обща забрана на цялата територия на страната... 

Реакцията на всесилния премиер също не закъсня. И нямаше как. Той отново се показа като големия човек-разпоредител, който освен авторитарен е и демократичен. "Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на Закона за устройство на черноморското крайбрежие", каза преди дни премиерът.

Като се забрани дивото къмпингуване, хората с кемперите ще отидат в Дания и Гърция, където има добри условия за това, а няма да запълнят хотелите на затъващия ни туристически сектор. Пословично ясно е, че условията на регламентираните къмпинги у нас са лоши - ходили сме, знаем. Оправете нещата, направете повече къмпинги, направете повече места, където да може да се къмпингува, и хората няма да ги интересува, че е забранено на останалите. Работата обаче е сложна, а частният интерес на тези с хотелите и хотелчетата е пословично голям и шумен. Когато те строяха, околната среда беше на втори план - след "създаването на работни места".

Еколози блокираха центъра на София

Протестиращи разпънаха своите палатки на двете платна на едно от най-оживените столични кръстовища Орлов мост, с което блокираха движ...

Мен ме плаши успокояването на духовете. Плаши ме, че като има гражданска реакция по недоизмислен текст веднага се започва с извиненията "не бях аз". 

Плаши ме сега гражданите да не си помислят, че са победили и после тихомълком пак да се приеме нещо, което да е почти същото.

Плаши ме, че вместо да се мисли за устойчиво дългосрочно решение, както за развитието на къмпингите у нас, пак ще мислим на парче. 

Така че нека продължим с критичността към законовите мерки и да видим какво ще стане. Защото кой знае може да се започне ясно и правилно законово регламентиране на къмпингите и местата за почивка. Знам, че звучи твърде пожелателно и леко смешно, но в противен случай защо въобще да протестираме за каквото и да е било.

За и против свободното къмпингуване - борба между народа и хотелиерите

Жесток спор се разрази по отношение на забраната да се къмпингува по Черноморието ни извън официално предвидени за къмпинг места. Спор...

Снимка: Протест против забраната за къмпингуване в Русе

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com