X
 
 

И те написали "есе" десетки пъти...

9871
photo of И те написали "есе" десетки пъти...
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
"Напиши есе, спечели къща". Това е името на конкурс, обявен от жена, решила да се раздели с дома си в Канада по ред причини, една от които - вече не може да се грижи за него. Вместо да го продаде направо, тя е измислила по-интересен начин да открие най-подходящия стопанин за любимата ѝ къща.

За българина обаче приказката приключва дотук. Щом въпросният материал е публикуван в социалната мрежа, той почти моментално получава над 100 реакции. Реагирали, коментирали, писали, та се забравили. "Есе", "есе", "есе, много красиво", "есе", "есе". И така около 15 пъти и повече от 20 споделяния. Ами да - "Напиши ЕСЕ, спечели къща". Нали това пише?!

Толкова ли е неграмотен народът ни, питам аз отчаяно! Мозъкът само като съдържание за запълване на черепната кухина ли ни е даден? Защото и за красота не става, не е видим с просто око. Няма кой да се замисли върху предложен за прочит текст, защото е твърде сложно да се напрягаме пък и да четем едновременно. Тъжно е, че бавно, но славно масовият българин предава себе си на течението на суха река. Но защо се учудвам, като почти никой вече дори не се снима с книга, а какво остава да отвори някое четиво и да прелисти вълшебството на знанието.

И още по-страшно е, че в подобни случаи "представителната извадка" излага не само собствената си личност, а и цяла една нация. Смешно ли е, или тъжно, не мога да реша, как всичко в България се движи в обратна посока. Вместо да надграждаме образованието си, ние го занемаряваме. И не, не опира въпросът само до пари. Напротив - липсва мотивация.

Втората причина, за която се сещам, е силното отчаяние и липсата на надежда. Те ли ни потискат да разгърнем своите умения и да се придвижим поне една крачка напред? "Напиши есе, спечели къща" - ето лесна печалба, си мислят някои. Но не се и опитват да отворят и да забележат какво стои зад посланието. Ежедневието така ги е "натиснало", че не остава време за абсолютно нищо друго в мислите, освен да се опитат да измислят как да изкарат някой лев - ама по-лесно да е.

Мързелът също може да се окаже фактор за изглупяване. И пак в основата стои четенето и самообразоването. Защото ако ние сами не поискаме, няма начин да ни влеят нито разум, нито логическо мислене, нито функциониращ мозък. Но и мързи ли ни, нищо не е в състояние да промени ситуацията. А мързелът е първият признак за възможността за лесна манипулация над един народ.

Вярата в съществуването на късмета и каквото каже "комшията", истина е, е още един показател за неграмотността, която води до всичко останало. Тъй като видимо никой от коментиралите материала не си е направил труда да прочете какво е съдържанието му, просто е погледнал какво са написали в коментар под поста останалите преди него и е направил същото. Точно така се връщаме в началото и затваряме кръга с мисълта за ниското образование, което причинява всеки сам на себе си, и водещо до подобни ситуации, като тази - "Напиши есе и спечели къща" - и те написали "есе" десетки пъти...

Автор: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Зеленият барон 2 Зеленият барон преди 3 месеца Профил на трол?
  Нацията сама си се е изложила и си се излага, тъй като това не е представителна извадка, а по-голямата част от българския народ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ха, ха,ха... И защо някои си мислят, че всички които са написали само думата "ЕСЕ" са се отнесли сериозно към темата? Просто, хората им омръзна да ги правят на маймуни!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  П.С. Напълно възможно е накрая да има и печеливш, но никой не вярва, че спечелилия ще бъде избран на конкурсен принцип. Както всичко останало, което се случва в България. Не е изключено победителя да се знае още преди да е обявен конкурса.
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Спомняте ли си филма Преброяване на дивите зайци ?!Прабабите на тези наивници , когато се събираха на празни приказки , 4епкаха вълна , нещо полезно за времето си .А те са забили носове в телефоните си и дори забравиха как се разговаря 4овешки !
  : 0 !
 • Старец 1.3 Старец преди 3 месеца Профил на трол?
  И аз на мойта баба редовно и чепкам вълната. Приятно и полезно занимание и в новото време.
  : 8 !
 • до 1.1 1.4 до 1.1 преди 3 месеца Профил на трол?
  Или някаква вратичка в закона, пр. дарителска инициатива, която позволява да прехвърлиш наследство без да плащаш стамп дюти на държавата
  : 0 !
 • Зеленият барон 1.5 Зеленият барон преди 3 месеца Профил на трол?
  Ако не са всички, то поне повечето. На хората им било омръзнало да ги правят на маймуни. Ами да престанат да са глупаци. Необходимо и достатъчно условие Х да излъже У или У да се върже на Х, избери си по-харесваното от теб, е У да е лапни шаран.
  : 0 !
 • Зеленият барон 1.6 Зеленият барон преди 3 месеца Профил на трол?
  Поне да беше научил какво е стамп дюти. Това не е вратичка в закона , а задължителен закон. Щом нещо си е мое, аз решавам дали ще го продавам или подарявам. В противен случай е грабеж ( кражба ) в полза на политиците ( злоупотреба с власт, незаконно )
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално